Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Boj o duše na cestách Pána

.viera Langerová .kultúra .seriál

RTVS začala vysielať dánsky televízny seriál Unášaní búrkou. Hovorí o viere a náboženstve z rôznych uhlov, od inštitucionálneho cez politický až po spirituálny. V Dánsku rozvíril debatu a záujem o cirkev. Bude to tak i u nás?

Boj o duše na cestách Pána PRESSFOTO RTVS/TINE HARDEN Seriálu Unášaní búrkou sa podarilo vzbudiť záujem o cirkev a náboženstvá.

po vynikajúcej Vláde skúša jeden z trojice jej scenáristov, Adam Price, svoje profesionálne schopnosti na téme ešte zložitejšej, než bol intímny pohľad do symbiózy ľudí a politiky. V dvadsiatich dieloch prvej a druhej série Cesty Pána (v anglickej verzii Ride Upon the Storm, z ktorej vznikol slovenský preklad Unášaní búrkou) sa hovorí o viere i náboženstve v ich inštitucionálnom, rodinnom, kultúrnom, politickom aj hlboko spirituálnom rozmere. 

Seriál formuluje množstvo otázok nezvyklo čistým a priamym spôsobom a hľadá na ne odpovede s rovnakou neľútostnou úprimnosťou. Mnohé sa určite dotýkajú i našich názorov a postojov nielen na religiozitu, ale i migrujúcich moslimov alebo sexuálne menšiny. 

Jedným z odkazov tohto hypnotizujúceho diela, ktorý by určite nemali pominúť slovenskí „showrunneri“ a všetci tí, ktorí rozhodujú o tom, čo sa bude predkladať domácim divákom, je odvaha otvárať citlivé témy bez nároku na imunitu a podstúpiť riziko verejnej diskusie. Len takto sa rodí profesionalita, schopnosť opustiť vybehané stereotypy, nasadiť sviežu originalitu a dokonalú filmovú gramatiku.

viera v časoch hromov a bleskov

V centre rozprávania je dekan evanjelickej luteránskej cirkvi Johannes Krogh v zosobnení Larsa Mikkelsena (brat herca Madsa Mikkelsena, ruský prezident v americkom seriáli Dom z karát, alebo Soren Ravn, odborník na ekonomické otázky vo Vláde). Má rodinu, oddanú ženu Elizabeth (Ann Eleonora Jorgensen) a dvoch synov, Christiana (Simon Sears) a Augusta (Morten Hee Andersen). 

Starší je ku viere skeptický a otcovi s jeho charizmatickou energiou, hraničiacou s tyraniou, by sa najradšej vyhol. Mladší August otca a jeho želanie, aby 250-ročná rodinná tradícia sluhov Pána pokračovala, rešpektuje. Pripravuje sa na dráhu kazateľa slova božieho a odíde ako armádny kaplán na Blízky východ. Táto skúsenosť ho poznamená do konca života. Christian putuje hľadať svoju spirituálnu identitu do Tibetu a vráti sa ako presvedčený buddhista. 

„Seriál sa nezaoberá len konfliktom medzi islamom a kresťanstvom, ale hovorí aj o viere.“

Johannesova rodina je vystavená tlakovým skúškam a jej súdržnosť nie je ani zďaleka ideálna. Zradia ho i vlastné ambície – aj pre kritiku moslimskej migrácie sa napriek očakávaniam nestane biskupom, a všetko sa kamsi hrozivo nekontrolovane posúva. Jeho manželka si nájde priateľku a chystá sa ho opustiť. Všetko, celý proces rozkladu a rozpadu, zvráti Augustova dobrovoľná smrť, paradoxná sila obnovujúca rodinnú súdržnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite