Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bravissimo Rossini

.elena Akácsová .kultúra .opera

Roky som čítala chvály na letný operný festival v Pesare. Páčila sa mi tá kombinácia opery, Jadranského mora, talianskeho jedla a vína a rastúca komunita slovenských rossiniovských nadšencov okolo. Tak som sa pridala.

Bravissimo Rossini PRESSFOTO STUDIO AMATI BACCIARDI V štvorhodinovej Semiramide excelovala mezzosopranistka Varduhi Abrahamyan v mužskej úlohe pôvodne napísanej pre kastráta.

dajte mi lístok do čistiarne a ja ho zhudobním, – povedal vraj raz operný skladateľ Gioacchino Rossini (1792–1868). Nezhudobnil, respektíve nič také sa nedochovalo, zato sa mu pripisuje zábavný Duet mačiek pre dva soprány a k tomu 39 opier plus symfónie, kantáty a rôzne komorné skladby. Dosť hudby na to, aby mu bol venovaný monotematický Rossini Opera Festival (ROF). 

Od vzniku v roku 1980 je jeho ambíciou reinkarnovať kompletnú Rossiniho opernú tvorbu, nielen najznámejšie kusy, ako je Barbier zo Sevilly, ale všetko počnúc mladíckymi titulmi, opery komické, polovážne, vážne až priam monumentálne tragické, komponované pre Neapol, Benátky aj Paríž. Za tých 40 rokov existencie sa to už festivalu vlastne podarilo. 

áčková kvalita za dobrú cenu

Zorientovať sa v letných ponukách operných podujatí v zahraničí i doma nie je pre laika jednoduché. Nejde len o to, že v mnohých prípadoch ide skôr o predraženú turistickú atrakciu s ohňostrojom a VIP recepciou, ako o špičkovú hudbu a interpretov. Ale aj medzi kvalitnými festivalmi sú rozdiely – napríklad v spôsobe inscenovania opier. Ak chcete, povedzme, vidieť ultrakonzervatívne naštudovanie bez inscenačných experimentov, potom sa vyberte do Toskánska do Torre del Lago na Festival Puccini.   

Ale ak chcete vidieť moderný prístup k inscenovaniu, potom je Rossini Opera Festival v malom prímorskom mestečku Pesaro, kde sa maestro narodil, lepšia voľba. Aj za cenu toho, že niektoré prešpekulované inscenačné postupy vám celkom nesadnú. V tom prípade totiž môžete zavrieť oči a počúvať výborné hudobné naštudovanie a prvotriedne hlasy. Za celú históriu festivalu sa tu vystriedali tri generácie spevákov, od hviezd ako je sopranistka Monserrat Caballé cez dnešnú strednú generáciu, ako je tenor Juan Diego Flórez, až po mladé talenty, ktoré si festival sám systematicky pestuje. 

„V Rossiniho časoch bolo bežné písať mužské roly pre kastrátov, dnes ich spievajú mezzosopranistky.“

Rossiniho opery sú vokálne mimoriadne náročné a spevák len ťažko zakryje svoje hlasové nedostatky. Aj preto je festival v oblasti belcanta považovaný za miesto, kde sa dbá na najvyššiu čistotu štýlu. Prostredníctvom svojich letných interpretačných kurzov Accademia Rossiniana každoročne nielenže školí mladých spevákov z celého sveta, ale naštuduje s nimi aj divácky veľmi obľúbenú a od roku 2001 nezmenenú inscenáciu opery Cesta do Remeša (Il Viaggio a Reims) v réžii i výprave Emilia Sagiho. Mnohí z nich potom v ďalších rokoch žiaria v hlavnom programe. 

Dlžno dodať, že kvalitné predstavenia tu môžete vidieť a počuť za veľmi príjemné ceny už od 50 eur za lístok, čo podľa operných svetobežníkov robí z ROF de facto najlacnejší z najlepších operných festivalov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite