Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ďuďo bol hitmaker. Nikdy nezomrie ten, kto žije v piesňach a našich srdciach

.peter Bálik .kultúra

O tom, že Ďuďov zdravotný stav je vážny, sa hovorilo už dlhšiu dobu. Nikto z jeho blízkych priateľov či fanúšikov si nechcel pripustiť, že tu s nami jedného dňa nebude. Posledný Žákovic Open, domovský festival kapely Hex, sa uskutočnil už bez neho. Krátko na to prehral svoj boj so zákernou chorobou.

Ďuďo bol hitmaker. Nikdy nezomrie ten, kto žije v piesňach a našich srdciach Ľudovíť Vaniher/SITA

jeho život bol vždy úzko spätý s Hexom. Ten bol vôbec prvou alternatívnou kapelou na Slovensku, ktorej sa podarilo preniknúť do hlavného prúdu. Ešte začiatkom deväťdesiatych rokov tu vládol hardrock a socpop, no táto štvorica na našej scéne pôsobila ako zjavenie. 

Hex vznikol krátko pred revolúciou. Boli mladí, veselí, plní energie. Na rozdiel od vtedajších socpopových slovenských kapiel, uviaznutých v minulosti, nerobili prefláknutú hudbu, ale vychádzali z nových trendov - milovali The Cure a ďalšie anglické indie kapely. Tým, že spievali po slovensky a robili ľahké chytľavé pesničky, ktoré neskôr skončili na debutovom albume Ježiš Kristus nosí krátke nohavice (1992), si rýchlo našli svojich obdivovateľov. 

V čele kapely stál Peter Dudák, ktorému nikto nehovoril inak, než Ďuďo. Mal dlhé vlasy, spieval a hral na gitare. Na pódiu pôsobil rozvážnym a sebavedomým dojmom, v súkromí bol skôr tichým utiahnutým človekom, známym svojou dobrosrdečnosťou.  

„Bola to prvá normálna kapela na Slovensku. Ježiša som nosil stále vo walkmane. Keď som ich stretol, veľmi som sa s nimi chcel skamarátiť,“ spomína na toto obdobie Tomáš Sloboda zo skupiny Le Payaco, ktorú Hexáci neskôr zobrali na turné. „V začiatkoch nás veľmi podporili. Aj keď sme nemali za sebou jediný album,“ dodáva. 

„Keď nahrali pesničku Vetroň, možno v kútiku duše dúfal, že sa chytí, ale nerobil si veľké ilúzie. No Vetroň sa skutočne chytil a bol to hit ako hrom.“

Ďuďo bol hlavnou tvorivou silou a zo štvorice hudobníkov bral hudbu najvážnejšie. Popri Hexe študoval kompozíciu na VŠMU a svoje nové poznatky zúročil hneď na druhom rovnomennom albume skupiny, ktorý priniesol zložitejšie kompozície, ktoré nemali ďaleko od Vargových a Hammelových Prúdov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite