Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zázrak menom Woodstock. Legendárny festival oslavuje 50. výročie

.peter Bálik .kultúra

O Woodstocku sa hovorí ako o magickom festivale hudby a o troch dňoch mieru. No je zázrakom, že sa tento legendárny festival neskončil katastrofou.

Zázrak menom Woodstock. Legendárny festival oslavuje 50. výročie AP/SITA 16. august 1969 Bethel, USA: Viac ako 400-tisíc návštevníkov si užívalo jedinečný festival, ktorý sa niesol v atmosfére slobody typickej pre deti kvetov.

jeho odkaz je stále silný, no keď sa pozrieme za oponu tohto mýtu, ktorý roky živil dokumentárny film a soundtrack, je až prekvapivé, že Woodstock sa nakoniec neskončil vinou ľahkovážnych a naivných organizátorov obrovskou tragédiou. Podujatie stíhala katastrofa za katastrofou, ale Woodstock všetko ustál. V tomto zmysle sa dá hovoriť o skutočnom zázraku.

Prečo sa to podarilo, môžeme len hádať. Určite to bolo vďaka sile vtedajšej hudby, ktorá v tých časoch znamenala pre ľudí veľmi veľa a aj keď na festivale nevystúpili Bob Dylan, Rolling Stones, Doors alebo Beatles, bola tu sústredená absolútna špička vtedajšej svetovej hudobnej scény. Veľkú úlohu v tom zohrala aj spolupatričnosť hipíkov, ktorých okrem kapiel spájali protivojnové a protivládne postoje. A určite v tom bolo aj veľké šťastie. 

Tí, ktorí boli priamo pri tom si spomínajú, ako sa na festival valil jeden problém za druhým. Jeho šéf Michael Lang, ich odbíjal slovami: „Nebojte sa, všetko dobre dopadne“. A ono to aj skutočne dobre dopadlo, aj keď počas tých troch-štyroch dní mal Woodstock na mále. 

priveľa ľudí, drogy a nedostatok jedla

Už počas presunu z New Yorku smerom do kopcov v okolí Woodstocku doprava skolabovala. Návštevníci boli nútení nechať autá, uviaznuté v nekonečných kolónach, na mieste. Na farmu Maxa Yasgura, kde sa akcia konala, šli dlhé kilometre pešo. 

16. august 1969, Bethel, USA: Ľudia odparkovali svoje autá v obrovských kolónach a na miesto konania festivalu prichádzali pešo.AP/SITA16. august 1969, Bethel, USA: Ľudia odparkovali svoje autá v obrovských kolónach a na miesto konania festivalu prichádzali pešo.

Keď sa dostali na farmu, mnohí zistili, že festival je vypredaný a tak jednoducho zborili neškodný plôtik. Organizátori tak boli nútení sprístupniť festival všetkým bez potreby preukázať sa vstupenkou.

Policajti takmer vôbec nezasahovali a aj keď videli, že na akcii sa voľne fajčí marihuana a požíva LSD, ktoré nadšenci nasypali do pitnej vody, aby vylepšili divákom náladičku, nikoho nezatkli. Neskôr sa jeden z nich pýtal, ako by vôbec bolo možné zatknúť 400-tisíc ľudí. Aj keď niektorí účastníci mali určite trubanovský „bad trip“ a na festivale sa voľne pohybovali priekupníci drog, je neuveriteľné, že aj v tom smere sa nič vážne nestalo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite