Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slnečná hrôza: Po pozretí Slnovratu zistíte, že vaším najväčším strašiakom určite nie je tma

.marína Gálisová .kultúra .film

Základná otázka každého hororu znie, čoho sa najviac bojíte.

Slnečná hrôza: Po pozretí Slnovratu zistíte, že vaším najväčším strašiakom určite nie je tma PRESSFOTO CONTINENTAL FILM Na prahu slnečnej, na prvý pohľad idylickej, švédskej komunity roľníkov zažije divák pocit neodvratne sa približujúceho zla.

ari Aster, jeden z najsľubnejších režisérov dneška, od detstva miloval horory. A keď už v tomto žánri nemal čo nové pozerať, začal v ňom tvoriť. Po debute Hereditary (u nás Prekliate dedičstvo) nám s rozmachom hádže do tváre svoje slnečné dielo: poetický, surrealistický, šialený Midsommar – Slnovrat. Otázka znie, či je aj dostatočne desivý.

Námet sľubuje zimomriavky pod jasným slnkom: pohanské rituály na oslavu slnovratu v zelenom srdci letného Švédska. A na nich prítomná skupinka amerických študentov. Jasné, že to nemôže dopadnúť dobre... alebo?

švédska rozospievaná zem

Hlavná hrdinka Dani, ktorú hrá Florence Pugh, je labilná, detinská, ufňukaná študentka psychológie, ale vy viete, že na tieto nesympatické vlastnosti má právo, pretože tragicky prišla o rodinu. Dani má priateľa Christiana (Jack Reynor), ktorý s ňou už nechce byť, ale nedokáže jej dať kopačky. Zo súcitu? Zo zbabelosti? Tak či onak, nielenže s ňou chodí ďalej, ale dokonca ju aj vezme na výpravu, kde sa bude rozhodovať o ich bytí a nebytí.

Lebo Christian a ešte zopár ďalších kamarátov, študentov antropológie, prijali pozvanie spolužiaka Pelleho do jeho rodného Švédska. Dani putuje s nimi – nevedomky za absolútnym riešením svojich problémov.

„V žánri hororu má svojich ctihodných zástupcov, napríklad Hory majú oči režiséra Wesa Cravena alebo už spomenutý Hostel od Elia Rotha.“

Idú na oslavu slnovratu, do kraja, kde slnko takmer nezapadá, uctievajú sa predkovia, tradície a záhadné bytosti. Ocitnú sa v komunite, ktorú Pelle nazýva svojou rodinou. Je to spoločenstvo milých švédskych osadníkov v bielych krojoch s vyšívanými runami. Američania s antropologickým zaujatím pozorujú ich folklór, radujú sa z malebných tancov, spevov, z domácej stravy, obdivujú sebestačné fungovanie obce, ktorá z lona matky Zeme dorába chlieb každodenný... rustikálna idylka. Slovenský divák nadobudne dojem, že je to ako Plickova rozospievaná zem, do ktorej len niekto namixoval znepokojivé tóny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite