Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hranica medzi normálnosťou a šialenstvom je v prípade lásky nejasná

.elena Akácsová .kultúra .knižnica

Je výraz „súženie z lásky“ len metafora alebo už diagnóza? Podľa psychoterapeuta a autora knihy Nevyliečiteľný romantik Franka Tallisa je hranica oddeľujúca normálnu lásku od nenormálnej veľmi tenká a nejasná.

Hranica medzi normálnosťou a šialenstvom je v prípade lásky nejasná Frank Tallis: Nevyliečiteľný romantik a iné znepokojivé odhalenia, Inaque 2019, Preklad: Lucia Halová

„Dochádza k sporom, isteže, krížia sa meče, vyletia iskry. Ale to sú len priviate chmáry, príslovečná búrka v pohári vody. A čo mám robiť, pýtam sa vás, keď som zničený, zronený, vyhnaný ako pes na streche, čo vyje do noci?“ Nie, toto nie je citát z prejavu Andreja Danka, aj keď to znie podobne rozvláčne, nekonkrétne, s nezmyselnými metaforami. Údajne sa takto vyjadrujú neurotickí pacienti s Ganserovým syndrómom, ktorého hlavným príznakom sú práve takého vágne a našľaktrafenie neuchopiteľné odpovede na akékoľvek otázky. 

priznanná bezmocnosť terapeuta

Citát pochádza z knihy britského spisovateľa a klinického psychológa Franka Tallisa (1958) Nevyliečiteľný romantik a iné znepokojivé odhalenia. V  knihe takto čudesne odpovedajú na jeho otázky obaja z manželskej dvojice, ktorú k nemu na terapiu poslal všeobecný lekár s podozrením na domáce násilie. 

Po niekoľkých sedeniach plných vágnych vyjadrení na akúkoľvek otázku musí však Tallis terapiu neúspešne ukončiť. Nielenže nie je schopný nijako týmto dvom pomôcť, on z ich vyjadrení ani nedokáže prísť na to, aký je vlastne medzi nimi problém a či vôbec nejaký je. V každom prípade vyzerajú, že sa celkom nepravdepodobne našli dve spriaznené duše, aspoň teda čo sa štýlu vyjadrovania týka. 

Na tejto knihe skutočných príbehov z ordinácie je najsympatickejšia práve táto priznaná bezmocnosť autora a psychoterapeuta v jednej osobe. Jeho kniha v mnohom pripomína kráľa tohto psychopopového žánru Irvina D. Yaloma, ktorý na príbehoch klientov zo svojej psychoterapeutickej praxe približuje rôzne problémy, s ktorými sa ľudia vo svojich životoch boria. No v niečom sa výrazne líšia. Yalom si vypestoval auru neomylného vševeda a neohrozeného bádateľa v zákutiach ľudskej mysle, ktorý napokon svojim klientom vždy pomôže, takmer vždy príde na to, v čom väzí ich problém a ako ho riešiť. 

Tallis ukazuje realistickejšiu tvár terapie, plnú chýb, slepých uličiek a prerušených sedení, keď netušíme, prečo to pacient ukončil, ani ako nakoniec dopadol. Ukazuje, že psychika človeka je oveľa komplikovanejšia a v terapii neplatí, že ak tento postup pomohol jednému, pomôže aj inému, hoci majú rovnakú diagnózu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite