Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Manipulatívne o manipulátoroch

.marína Gálisová .kultúra .seriál

Seriál Najsilnejší hlas patrí na HBO GO k hitom leta. Nečudo. Hlavná postava, zakladateľ Fox News Roger Ailes, je arcizloduch, mediálny manipulátor, zneužívateľ žien a vlastne celej Ameriky. Zaujímavé, pútavé... akurát že to zaváňa schematizmom – a manipuláciou diváka.

Manipulatívne o manipulátoroch PRESSFOTO HBO Pred schematizmom seriál nezachráni ani Russell Crowe, pretože ho vo výkone paralyzuje neprirodzené maskovanie.

roger Ailes je muž, ktorý za peniaze Ruperta Murdocha vybudoval televízny kanál Fox News, dnes najsledovanejšiu platenú televíziu na americkom trhu. Základná premisa seriálu znie, že tento muž zmanipuloval Ameriku a rozčesol ju na dve nezmieriteľné názorové polovice. Základný problém seriálu znie, že to nie je tak.

Aby bolo jasné, seriál nevznikol na motívy neutrálnej biografie. Nakrútili ho podľa knihy The Loudest Voice in the Room: How the Brilliant, Bombastic Roger Ailes Built Fox News—and Divided a Country (Najsilnejší hlas v miestnosti: Ako brilantný a bombastický Roger Ailes vybudoval Fox News – a rozdelil krajinu ) od reportéra Gabriela Shermana. A podľa Shermana bol Ailes evil genius par excellence a Fox News je len viditeľný prejav jeho skazenosti.

portrét zloducha

Najsilnejší hlas jednoznačne signalizuje, že je portrétom zloducha. Iba okamih, na začiatku prvej časti, ktorá sa začína záberom na Ailesovo mŕtve telo, máme pocit, že príde pokus o objektívne zobrazenie kontroverzného človeka. A to je zrejme jediná chvíľa, keď seriál úspešne vyvolá charakterové napätie – túžbu diváka spoznať hlavnú postavu, preniknúť pod fasádu Ailesovej „verejnej persóny“ a vyriešiť záhadu, kým v skutočnosti bol. Potom už nasleduje scéna za scénou, v ktorých je Roger Ailes jasný záporák a divák nemá čo riešiť.

Sme svedkami toho, ako si od bývalého zamestnávateľa v podstate podfukom (zamlčaním celej pravdy) vymôže šancu pracovať v konkurenčnej, ešte nezaloženej televízii. Pozorujeme ho pri rozlúčkovom prejave s bývalými podriadenými, ale jeho dojatie nám už tvorcovia „predhodnotili“ ako hrané, keďže sme krátko pred prejavom videli, ako jeho tvár upravujú  maskéri. A potom vidíme, ako spúšťa nový projekt – Fox News.

Ešte párkrát pozabudneme, že Ailes je v očiach tvorcov zlosyn, a nevedomky mu držíme palce, keď buduje prakticky z ničoho konkurencieschopnú televíziu – a vtedy je seriál napínavý. Ale tvorcovia nám v dobre načasovaných intervaloch poučujúco pripomínajú, že Ailes je neverný, pohŕda ženami aj mužmi a jeho činy riadi najmä ego. Niežeby to nebola realita – ale dala sa zobraziť aj menej schematicky. Takto prichádza predvídateľnosť a odchádza nádej, že sa divák dočká realistického vykreslenia postáv a diania. Pred schematizmom seriál nezachráni ani Russell Crowe, lebo jeho výkon v role Rogera Ailesa pôsobí drevene. Alebo natoľko prirodzene, nakoľko mu to dovoľuje paralyzujúce maskovanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite