Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Robili jednu chybu za druhou

.anton Vydra .kultúra .knižnica

O boľševickej revolúcii som už čítal viackrát, no nikdy nie takto. Tá kniha je vybuchujúci ohňostroj mien, miest a udalostí, ktoré na seba nadväzujú ako obrázky vo filme. Krok za krokom nás vedú k salvám z Aurory aj k výstrelom do tiel protivníkov, neraz bývalých priateľov. Takých tu bolo neúrekom.

Robili jednu chybu za druhou

ruský novinár Michail Zygar je už u nás známy vďaka knihe Všetci mocní Kremľa. Martin Mojžiš vo vydaní .týždňa 48/2016 o nej napísal, že ak by nejaká kniha mala byť povinným čítaním, tak práve ona. O ďalšej Zygarovej knihe sa dá povedať to isté. Impérium musí zomrieť si treba prečítať.

v prítomnom čase

Kniha Michaila Zygara sa zaoberá okolnosťami pádu cárskeho Ruska od roku 1900 až po revolúciu v roku 1917. Nie je to príbeh o dobrých a zlých, také členenie rolí tu neprichádzalo do úvahy. Či už rojčivý cár Mikuláš II. alebo jeho poverčivá manželka Alexandra, ministri, úradníci a tajní agenti cárskej vlády, alebo revolucionári najrozličnejších odnoží, všetci sa dali zatiahnuť do veľkej hry na intrigy, predsudky, špionáž a podrazy.

Cár a jeho podporovatelia sa nedokázali zbaviť presvedčenia o cárskej moci, ktorú dal panovníkovi sám Boh a preto ani on nemá právo vzdať sa jej. Cárovná nie a nie porodiť syna, prežije si dokonca fantómové tehotenstvo a keď sa konečne narodí cárovič, tak má neliečiteľnú hemofíliu. Alexandra sa čoraz viac zaplieta do politiky vinou jej nekritického obdivu k „starcovi“ (tak sa vtedy označovali muži svätého života) Rasputinovi, ktorý sa vraj nikdy nemýli. Pozor na týchto „božích mužov“, v každom čase! 

„Vedel cár vopred o atentáte?“

Revolucionári (eseri, boľševici, menševici, liberáli a kdekto ďalší) vo vzájomnej nenávisti a nezhodách v tom, či si zvoliť cestu pacifizmu a pokojného prevzatia moci, alebo sa vydať na teroristické chodníčky, jeden druhého podrážali a nik si nemohol byť istý, kto sa za koho vlastne bije. 

Ruská tajná polícia zažíva nebývalý rozmach. Predseda vlády a minister vnútra Piotr Stolypin hovorí o lešení, ktoré je síce škaredé, ale len vďaka nemu možno vykonať reformy a prebudovať štát. Zygar lakonicky dodá: „Lešenie nikto nikdy neodstráni.“ V septembri 1911 ho zabije atentátnik (eser a tajný agent zároveň) počas divadelného predstavenia a v prítomnosti cára. Vedel cár vopred o atentáte?

Konzervatívny mních Iliodor vo svojom kláštore postaví z kartónov draka, „hydru revolúcie“, a každý deň mu odtne hlavu. Tá zakaždým akoby zázrakom dorastie, poznamená Zygar.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite