Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ťažký, ostrý a špinavý

.krištof Budke .kultúra .pohoda

Viete, čo vznikne skombinovaním žánrov ako dancehall, hip-hop, UK garage či jungle? Grime. Najväčší svetoví a slovenskí umelci tohto žánru vystúpia na Pohode.

Ťažký, ostrý a špinavý PRESSFOTO POHODAFESTIVAL Gleb Veselov si na svojom novom albume Gauč Storytelling zachoval svoj originálny zvuk, celé dielo pôsobí ako plynulý film z jeho života.

hudobný žáner nazývaný grime, ktorý si ľudia často mylne zamieňajú za „britský rap“ či podžáner hip-hopu, vznikol v Londýne na prelome milénií a šíril sa cez pirátske rádiostanice ako Deja Vu FM, Major Fm, Freeze 92.7, Raw Mission či dodnes fungujúce a kľúčové Rinse FM. Pokladá sa za elektronickú tanečnú hudbu, kde je rap rovnako dôležitou zložkou. 

Grime sa inšpiroval vo viacerých žánroch ako ragga, hip-hop či dancehall, ale aj UK garage či jungle. Podľa Geenusa, DJ-a, ktorý zakladal rádio Rinse FM, grime vznikol tým, že sa „junglisti“ snažili napodobniť žáner UK garage, no nešlo im to. A tak vytvorili grime. Táto hudba je typická pre svoje rýchle tempo, zvyčajne okolo 140 BPM (beats per minute), takzvané synkopované bíty a agresívne elektronické zvuky. Často počuť aj zvuky známe zo sveta videohier – a to nie náhodou. Prvé grimové bíty sa často tvorili na videoherných konzolách. Dizzee Rascal, Kano, Lethal Bizzle či Wiley boli jedni z prvých populárnych raperov tohto štýlu.

Ak napíšete do YouTube názvy skladieb Eskimo, Ice Rink alebo Igloo od Wileyho, ktorý je považovaný za krstného otca žánru, nájdete niektoré z prvých bítov označovaných ako grime. Samotný termín vytvorila skupina novinárov, ktorí tým označovali zvuk tejto hudby ako ťažký, ostrý a „grimy“ (špinavý).

chlapec z kúta, ktorý zmenil svet

Svetovým momentom pre grime bol rozhodne rok 2003, keď raper Dizzie Rascal vyhral ako 19-ročný prestížne hudobné ocenenie Mercury Music Prize za dnes už kultový album Boy in da Corner (XL Recordings). Album sa ocitol na 23. priečke British Album Chart a v roku 2004 sa predalo okolo 250 000 kópií. 

„Svoje príbehy vie vykresľovať farbisto, na jeho skladby sa dá tancovať aj počúvať ich v pokoji v slúchadlách.“

Napriek narastajúcej popularite a úspechu undergroundoví grimoví intepreti mali problém etablovať sa a nájsť si platformu na vydávanie hudby. Vtedy vznikla skupina Boy Better Know bratov Jamieho a Josepha Adenuga, umeleckými menami JME a Skepta. BBK v roku 2004 odštartovali DVD sériu Lords of the Mics, kde pomohli cez rapové súboje a interview zviditeľňovať undergroundových umelcov.

Aj neskôr boli pre grime dôležité práve rádiostanice ako šou Logana Sama na Kiss FM, Sir Spyro na BBC Radio 1Xtra či relácia Charlieho Slotha a jeho populárna freestylová sekcia Fire in the Booth. Aj keď na Slovensku nepatrí medzi najpopulárnejšie žánre, vďaka umelcom ako Stormzy, Octavian, Skepta, AJ Tracey, D Double E, Flohio, Capo Lee či Dave je grime živší než kedykoľvek predtým. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite