Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo čítať v lete, keď máte -násť

.lucia Lackovičová .kultúra .literatúra

Kedysi sme mali pre dospievajúcich a mládež foglarovky či knižné edície Stopy a Čajka. Dnes sa to volá Young Adult a je to jeden z mála segmentov literatúry, ktorý kontinuálne rastie. Sú tu však aj ďalšie nuansy ako Middle Grade, New Adult či Clean Adult, tak sa v tom trochu zorientujme.

Čo čítať v lete, keď máte -násť PRESSFOTO ITAFILM V Amerike by pod označením Young Adult nepustili knihu, kde je sex. U nás Slovart cielil s pomerne dospeláckou knihou Daj mi svoje meno na tínedžerov. Vo filmovej adaptácii v hlavnej úlohe Timothée Chalamet.

young Adult literatúra (YA) bola donedávna považovaná za jediný literárny segment, ktorý kontinuálne rástol. Dnes je na vzostupe Middle Grade, ktorá sa s YA vo vrchnej hranici čiastočne prekrýva. Môže to znamenať, že deti sa začínajú na knihy vrhať v skoršom veku, ale aj to, že v tejto oblasti dosiaľ nebola až taká konkurencia pri nových tituloch, a preto ju začali autori objavovať a venovať sa jej intenzívnejšie. Robia to tak, aby navnadili detských čitateľov na neskoršie náročnejšie a dramatickejšie témy a zároveň aby aj zaujali rodičov. Čitateľa si teda „vychovávajú“ skôr.

Middle Grade žáner je považovaný za unisex a knihy sa v rámci neho nedelia na dievčenské a chlapčenské. Pri Young Adult je to už iné. Predsudky idú bokom, na dievčatá stále cielia ružové obálky s trblietkami plné príbehov o láske a na chlapcov temnejšie vizuály kníh s dobrodružnejšími zápletkami. Dôvodom je aj nezorientovanosť čitateľov v jednotlivých tituloch a siahanie po knihe, z ktorej už na prvý pohľad kričí, komu je určená.

„Je však len plusom, keď rodičov baví čítať knihy spolu s deťmi a keď majú z románu rovnaký pôžitok ako ony.“

Dodajme ešte, že novým trendom je New Adult, teda knihy pre mladých vysokoškolákov, v ktorých môžu byť sexuálne scény. Tie sú v Young Adult tabu. Najstriktnejšou kategóriou je Clean Adult, v rámci ktorej nemôžu byť použité nadávky, násilie, ani sex.

pre deti, rodičov a vyzretých čitateľov

U nás sa tieto kategórie tak striktne nerozlišujú a za Young Adult sa stále považuje mix všetkých týchto kategórií. V Tatrane dokonca pod označením YA vychádza Hra o tróny, kde sa násiliu a sexu autor rozhodne nevyhýba. Často do YA spadá aj literatúra, ktorá je určená detskému čitateľovi. Avšak hornou hranicou tieto knihy obmedzené nie sú a ak, povedzme, po detskej Prašine od Vojtecha Matochu siahnu ľudia v strednom veku, je to preto, lebo si tým pripomínajú to, čo sami čítali v detstve. Teda dobrodružné romány. 

Prašine prischlo prirovnanie novodobá foglarovka a u nás ju vydalo Artforum, v Česku kniha zarezonovala v súťaži Magnesia Litera. Primárne je určená cieľovej kategórii Middle Grade (pre deti od 9 rokov), avšak obsahuje dve pomerne brutálne úmrtia. Antagonistickí hrdinovia či nádych fantastiky, ktorý autor síce nerád zdôrazňuje (steampunk sa veľmi okato nesie celým príbehom), robia z knihy pre detského čitateľa azda viac čítanie pre ich rodičov. Je však len plusom, keď rodičov baví čítať knihy spolu s deťmi a keď majú z románu rovnaký pôžitok ako ony.

Niekedy je pre vydavateľa náročné zaradiť knihu vyslovene do kategórie pre jednu konkrétnu cieľovú skupinu. Aj keď sú hrdinovia mladí, dospievajúci, riešia vzťahy či lásku, sú tituly, ktoré napriek tomu viac smerujú k vyzretému a skúsenému čitateľovi. Príkladom môže byť román Andrého Acimana Daj mi tvoje meno, ktorý vyšiel minulý rok vo vydavateľstve Slovart. Mohli by sme povedať, že román o letnej láske dvadsiatnikov je ideálne čítanie pre dospievajúcich na leto. 

Je to však príbeh pozvoľný, pomalý, retrospektívny, hlboko pocitový a zasiahne skôr spomínajúcich si štyridsiatnikov. Sedemnásťročný Elio žije na talianskej riviére v bohatej rodine, ktorá každý rok vyberá hostí a doktorandov, aby s nimi strávili leto. Oliver je dvadsaťštyriročný doktorand, ktorý prichádza do Talianska napísať svoju dizertačnú prácu. Stretnú sa, a tak začne plynúť ich niekoľkotýždňová romanca. 

Rozprávačom je Elio, ktorý opisuje udalosti spred dvadsiatich rokov. Každý záchvev myšlienky, postoj, pohľad, neistota, posadnutosť a magický pocit, že práve tu a práve teraz má Elio na dosah niekoho, kto ho absolútne dopĺňa, sú ústrednými témami príbehu. Táto letná láska je osudová a hrdinov poznačí na celý život.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite