Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hrôzyplne premárnená šanca

.hana Chorvátová .kultúra .knižnica

Dejiny písané pre deti sú vždy lakmusovým papierikom toho, ako naši historici a učitelia dejepisu uvažujú o našej histórii. Na jednej strane je dobré sprístupňovať ju deťom, na druhej tým do nich môžeme zasievať niektoré stereotypné predstavy. A tie sa v nich usadia nadlho.

ako si s tým poradil Robert Beutelhauser?

Krátko po vydaní dielu Za všetko (ne)môže Štúr z edície Naše hrôzyplné dejiny vydavateľstva Slovart, v ktorom sa Robert Beutelhauser snažil objasniť obdobie vlády osvietených panovníkov Márie Terézie a jej syna Jozefa II., roky revolúcie 1848/49 a vznik Matice slovenskej, sa objavil nový diel: Zbohom monarchia, vitaj republika. Autor, gymnaziálny učiteľ dejepisu, tak pokračuje vo výklade dejín nášho územia pre školákov. Svoje rozprávanie zameral na obdobie od roku 1870 do roku 1918. Je to zatiaľ najkratší, ani nie päťdesiatročný úsek našich dejín. V knihe sa snaží priblížiť atmosféru rokov po rakúsko-uhorskom vyrovnaní v roku 1867 do vzniku spoločného štátu Čechov, Slovákov a Rusínov. 

Čím viac sa blížime k našej súčasnosti, tým je rozprávanie o dejinách komplikovanejšie. Historici disponujú rozsiahlym a veľmi rôznorodým pramenným materiálom. Línia rozprávania závisí od výberu pisateľa, a preto si mnohí historici neraz kladú otázku, ako písať o dejinách. Ešte zložitejšia úloha stojí pred spisovateľmi píšucimi o histórii pre deti. Autor si musí ujasniť, pre akú vekovú kategóriu detí je jeho kniha určená. Až od dvanásteho roku života sa u detí začína vytvárať abstraktné myslenie, ktoré je dôležité pri porozumení komplikovaným dejinným procesom. U nás na Slovensku výrazne rezonuje aj otázka, ako písať o dejinách našej dnešnej krajiny. Práve obdobie posledných desaťročí našich dejín v rámci komplikovaného politického útvaru Rakúsko-Uhorska možno pokladať za neobyčajnú výzvu pre pisateľa histórie píšuceho pre deti. Ako sa Robertovi Beutelhauserovi podarilo uchopiť rozprávanie o poslednom polstoročí monarchie? 

aký vidiek, aké mesto?

Knihy z edície Naše hrôzyplné dejiny sú určené detskému čitateľovi vo veku od 9 do 12 rokov, teda deťom, ktoré ešte len stoja pred zásadným rozvojom svojej mysle. Napriek tomu, že sa Beutelhauser snaží komplikované rozhodnutia panovníka a politikov vysvetľovať na konkrétnych situáciách, ktoré môže život priniesť žiakom základnej školy, môžeme sa zamýšľať, či je nevyhnutné už deväťročné deti zahlcovať komplikovanosťou politického vývoja, ktorému napriek prirovnaniam nemusia vôbec porozumieť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite