Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet je lepší, ako si myslíme. Tak hovoria fakty

.martin Mojžiš .kultúra .knižnica

Je to dôležitá kniha. Mimoriadne dôležitá. Hovorí veci, ktoré by sme mali všetci vedieť, a skoro nikto z nás ich nevie. Do dnešného diskurzu plného katastrofických obrazov a poplašných správ vnáša rozvahu a pokoj. Nehovorí, že svet je dobrý. Hovorí, že svet je čoraz lepší. A má pravdu.

Svet je lepší, ako si myslíme. Tak hovoria fakty

knihu Moc faktov (v origináli Factfullness) napísal minulý rok švédsky lekár a štatistik Hans Rosling, spoluautormi sú jeho syn Ola a synova manželka Anna. Kniha sa začína krátkym testom pozostávajúcim z trinástich otázok. Tu sú tri z nich: 

1. Kde žije väčšina svetovej populácie? a) v krajinách s nízkym príjmom b) v krajinách so stredným príjmom c) v krajinách s vysokým príjmom.  2. Tridsaťročný muž v celosvetovom priemere strávil v škole 10 rokov. Koľko chodila do školy tridsaťročná žena? a) 9 rokov b) 6 rokov c) 3 roky.  3. Koľko ľudí na svete má prístup k elektrine? a) 20 percent b) 50 percent c) 80 percent.

Zaujímavé sú nielen správne odpovede na tieto otázky, ale aj to, ako málo z nás ich pozná. Ľudia dopadajú v tomto teste výrazne horšie ako šimpanzy (ktoré test síce nerobili, ale je rozumné predpokladať, že by odpovede volili náhodne a správne by teda odpovedali v tretine prípadov). 

Oproti šimpanzím 33 percentám dosahujú ľudia len 17-percentnú úspešnosť (testované na vzorke 12 000 respondentov v 14 krajinách). Nositelia Nobelovej ceny pritom dosahujú v priemere horšie výsledky ako bežná populácia.

Aké sú teda správne odpovede? Kým ich prezradíme, treba ešte asi spresniť, že v prvej otázke sa pod nízkym príjmom myslí denný príjem pod dva doláre na osobu, stredný denný príjem je od dvoch do tridsaťdva dolárov na osobu a vysoký denný príjem nad tridsaťdva dolárov na osobu. 

Tak, a teraz už tie správne odpovede: b, a, c. Väčšina svetovej populácie žije v krajinách so stredným príjmom, tridsaťročná žena chodila v celosvetovom priemere do školy len o rok menej ako rovnako starý muž, a prístup k elektrine, aj keď nie vždy stabilnej, má 80 percent ľudstva. To hovoria verejne prístupné dáta OSN a Svetovej banky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite