Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Existuje až dvadsaťtri typov smiechu. Aký je ten váš?

.anton Vydra .kultúra

Takže ako je to s vami? Keď sa smejete, hýbu sa vám len svaly okolo úst, alebo sa vám vytvoria aj vrásky okolo očí? Lebo podľa toho sa vraj dá zistiť, či je váš smiech úprimný, alebo predstieraný.

Existuje až dvadsaťtri typov smiechu. Aký je ten váš?

je fascinujúce, koľko kníh už vzniklo o téme humoru. A rovnako je fascinujúce, že väčšina z nich býva vážna. Na tom napokon nie je nič smiešne. Humor vie byť totiž aj celkom vážna vec.

Nie je to prvýkrát, čo čítam knihu o humore a smiechu. Už len keď si spomeniem na Smiech od Henriho Bergsona – aká len nudná kniha to pre mňa bola! Nikdy som jej neprišiel na chuť, napriek tomu, že v nej Bergson rozvinul zopár zaujímavých úvah, ktoré stáli za pár hodín (možno aj dní) premýšľania. Iste, kniha o humore nemusí byť nevyhnutne humorná, najmä ak chce humor skúmať ako prírodný jav v ľudskom správaní.

Psychológ Anton Heretik práve vydal vo vydavateľstve Ikar druhé, doplnené vydanie svojej knihy Humor. Prvé vydanie vyšlo v roku 2012. Ani táto kniha nie je nejaký vtipný sprievodca svetom humoru, hoci vtipov je v nej celkom dosť – a občas sú aj dosť drsné. Heretik knihu nepísal čisto ako vedeckú prácu, ale takpovediac z kratochvíle a zo záujmu o túto oblasť ľudského prežívania. Jeho analýzy humoru, ak to tak možno nazvať, sú zároveň aj psychológovým zrkadlom našich každodenných smiechov.

Zámerne som tu použil množné číslo – smiechy. To preto, lebo podľa zürišského psychológa Willibalda Rucha, ktorého Heretik cituje, existuje až dvadsaťtri typov smiechu: od rehotu a chichotania cez srdečný smiech až po opovržlivý úškrn. Áno, aj ja som si hneď spomenul na expremiéra v Prezidentskom paláci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite