Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kornel Földvári mal rád knihy, ktoré nenudia

.anton Vydra .kultúra

Vydavateľstvo KK Bagala sa rozhodlo vydať postupne v siedmich zväzkoch súborné dielo Kornela Földváriho. Tri z nich predstaví počas otvorenia Knižnice Kornela a Nade Földváriovcov v SNG. Prvý zväzok – Výstrel v zrkadle – mal vyjsť ešte v roku 1970. No nikdy nevyšiel. Až teraz. Čo je to za knihu?

Kornel Földvári mal rád knihy, ktoré nenudia

na prvý pohľad by sa len na základe názvu knihy zdalo, že tu máme dočinenia s detektívkou. Omyl. Földváriho knihu by bolo lepšie nazvať literárnokritickými meditáciami či celkom pokojne aj dejinami niekoľkých literárnych žánrov, najmä tých, ktoré on sám najviac miloval: detektívky, kovbojky, dobrodružná literatúra, horor a komiks.

Kornel Földvári nie je nijaký „suchopárny vykladač“ takýchto dejín, lebo jeho písanie je automaticky zábava – preňho i pre nás. Taký je aj vtedy, keď sa práve veľmi kriticky vyjadruje k vydavateľským zlozvykom (napríklad sústreďovať pozornosť viac na veľké mená než na dobrú literatúru) či k členeniu žánrov na vyššie a nižšie, ťažšie a ľahšie. Tie ľahšie sa podľa neho „na rozdiel od rozličných veľdiel aj čítajú“. S ironickou ľahkosťou kritizuje škatuľkovanie žánrov a ich násilné navrúbľovanie na nejakú vopred danú žánrovú schému, čo na jednom mieste doplní anekdotou o krave, ktorú odúčali žrať. Zomrela, keď sa to konečne naučila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite