Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V knižnici Kornela Földváriho

.peter Bálik .kultúra

Kornel Földvári bol vášnivý zberateľ kníh, no počas svojho života nemohol tušiť, že sa raz z jeho domácej knižnice stane umelecké dielo. Dnes je totiž inštalovaná priamo v Slovenskej národnej galérii v Bratislave. A je to skutočne veľká vec.

V knižnici Kornela Földváriho ANTON VYDRA Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov v Slovenskej národnej galérii bude otvorená 18. mája 2019. Kurátorkou inštalácie je Alexandra Kusá.

traduje sa, že keď Kornel Földvári potreboval nájsť vo svojej domácej knižnici nejaký starší titul, radšej sa poň pobral do verejnej knižnice. Bolo to preto, lebo jeho byt bol tak zaplnený knihami, že sa tam človek mohol aj stratiť. Nie literárne, ale doslova. Jeho byt bol ako knižný labyrint.

Stojíme vo veľkej miestnosti na prvom poschodí Slovenskej národnej galérie a vôbec sa tejto legende nečudujeme. S Alexandrou Kusou, riaditeľkou SNG a kurátorkou projektu Knižnice Kornela a Nade Földváriovcov, sa pozeráme na obrovskú dlhú knižnicu pred nami. Je v nej uložených 5 000 kníh. Ďalšie tri tisícky sa nachádzajú v policiach na vedľajších stenách alebo sú ešte v banánových škatuliach. A to vraj nie je všetko. Kornel vlastnil vo svojom byte približne dvanásťtisíc knižných titulov. Väčšina z nich bude súčasťou novej galerijnej knižnice, ktorú od 18. mája sprístupnia verejnosti v Esterházyho paláci v Bratislave. 

kobyla Kornelka

„Som z toho trochu nervózna. Výstave síce rozumiem, tým som si istá, no toto je experiment. Podľa mňa však dobrý. Kornel sám sa nikdy nikam nehrabal a nakoniec bude mať najkrajšiu knižnicu,“ hovorí Alexandra Kusá.

Nebude to obyčajná inštalácia ani obyčajná knižnica. Skôr je to interaktívny priestor, kde si budú môcť návštevníci oddýchnuť, dať si kávu, jesť, porozprávať sa alebo si prečítať niečo z bohatého archívu spisovateľa a publicistu, ktorý svoj život okrem iného zasvätil zbieraniu kníh, najmä jeho obľúbenej brakovej literatúry. Stačí sa pozrieť na veľkú fotografiu na stene, odkiaľ sa na vás bude usmievať Kornel v indiánskom úbore s čelenkou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite