Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Víkend a divy česko-slovenskej alternatívy v Štiavnici

.marína Gálisová .kultúra

Banská Štiavnica je na kultúru zvyknutá, pripravená a občas možno aj trochu rozmaznaná. Ale tento víkend ju čaká jedinečná akcia. Stretnutie umelkýň, ktoré spája láska k objavovaniu ešte z čias undergroundu: Gudrun z kapely Ľahká Múza a Evy Turnovej.

Víkend a divy česko-slovenskej alternatívy v Štiavnici Archív Ľahká Múza

mesto, kde paláce stoja v teréne, v akom sa inde stavali nanajvýš chalupy, je samo unikátom. V tomto čarovnom prostredí sa v sobotu 11. mája odohrá magické spojenie literatúry a hudby, básní a piesní, vizuálny a zvukový vír krásy, ktorý má moc strhnúť poslucháča do nových dimenzií.

Začne sa už o 16.00 v štiavnickom Antikvariátiku, ktorý sídli priamo na Námestí svätej Trojice a púta oko každého návštevníka vkusnými poličkami plnými kníh na múre domu. V tomto maličkom, ale duchom veľkom kráľovstve kníh zaznejú verše z knihy Havran v kávomate od poetky Ráchel Noa. Prečíta ich editorka knihy, speváčka Gudrun z kapely Ľahká Múza. Prečo ich bude čítať Gudrun, a nie autorka básní Ráchel?

„Ráchel je vážne chorá, na propagácii svojej knihy sa fyzicky zúčastňovať nemôže,“ odpovedala editorka Gudrun. „Ale sme si natoľko duševne blízke, že mi túto činnosť, takpovediac, odstúpila,“ dodáva a len sa usmieva pri mojom náznaku, že kedysi som považovala meno Ráchel Noa za jej ďalšie alter ego. „Nie som to ja, ja len chcem priblížiť ľuďom knihu, na ktorej som editorsky pracovala. Vydavateľstvo Pars Artem je malé, Ráchel je debutantka, bez podpory by kniha zapadla – a to by bolo v záplave priemernosti škoda,“ vysvetľuje Gudrun.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite