Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zábudlivý Štefánik a tri deti, ktoré uviazli v jeho spomienkach

.anton Vydra .kultúra

Film Andreja Kolenčíka Mohyla otvára štefánikovskú tému aj detskému divákovi formou analógie s virtuálnou realitou a takisto i s potrebnou dávkou fikcie. Je to dobrá cesta?

Zábudlivý Štefánik a tri deti, ktoré uviazli v jeho spomienkach Martin Medňanský/SITA

keby hlavný protagonista filmu, žiak Martin, prezývaný aj Tablet, nebol taký zvedavý, tri deti (spolu s Tabletom ešte Anika a Dany) by nezažili sci-fi dobrodružstvo s Milanom Rastislavom Štefánikom. Hneď na začiatku padnú cez tajomný otvor na vrchole Mohyly na Bradle do jej útrob a ocitnú sa v paralelnom svete Štefánikových spomienok. Trochu im trvá, kým si na to zvyknú a kým pochopia „princíp“, ako sa v tomto virtuálnom čase pohybovať. Trvá to chvíľu aj divákovi, no aj ten si zvykne. 

Tri deti blúdia v rozličných priestoroch a ocitajú sa v krajinách, v akých nikdy predtým neboli. Bol v nich však Štefánik, takže ich blúdenie je jeho blúdením v spomienkach. Je trochu zábudlivý, ťažko si spomína na niektoré situácie, no najmä – jeho pamäť doslova reaguje na správanie troch detí. Keď si pomáhajú a držia pokope, Štefánikova pamäť im ukazuje jeho vzostupy a odkrývanie pokladov (hviezdy). Keď sú medzi nimi spory, jeho pamäť sa nevie sústrediť na iné, než na hrôzy vojny a zákopy.

To je vlastne ten „princíp“, vďaka ktorému majú šancu dostať sa von z toho paralelného, niekedy trochu hrozivého sveta – občas pre mladšieho diváka aj trochu viac hrozivejšieho, než je norma. Scénu stratenej Aniky v akomsi hrozivo nepríjemnom priestore „mimo spomienok“ sprevádza ešte viac dramatizujúca hudba. No je to zas zaujímavý obraz zabudnutia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite