Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hra o tróny je vo finále. Pýtali sme sa osobností, kto ho nakoniec podľa nich získa

.elena Akácsová .redakcia .kultúra .anketa

Favoritom stávkových kancelárií na toho, kto v záverečnom diele finálnej série fantasy seriálu Hra o tróny zasadne na trón, je Bran Stark. Medzi našimi respondentmi sú však aj oveľa onakvejšie tipy na to, ako to dopadne, i na to, ako by si želali, aby to dopadlo.

Hra o tróny je vo finále. Pýtali sme sa osobností, kto ho nakoniec podľa nich získa LANDMARK/PROFIMEDIA

svet sa rozdelil. Na tých, čo sledujú, a na tých, čo na tých prvých podozrievavo pozerajú. Nie, nejde o blížiace sa majstrovstvá sveta v hokeji, ale ten pocit nepochopenia a pohŕdania na oboch stranách je veľmi podobný. Svet sa rozdelil na tých, čo s napätím očakávajú, ako dopadne finálna ôsma séria Hry o tróny (Game of Thrones) a na tých druhých, čo nevedia nič ako Jon Snow. Nerozumejú ani tomu, že v tej predošlej vete bola metafora. Ani kto je Jon Snow.  

„Predstavte si, že ste v živote nepočuli o Hre o tróny, neviete o čo ide a prvé, čo uvidíte, je scéna, keď k dvom drakom, veľkým ako Titanic, prichádza vrkočatá blondína s mužom v koberci. „To je film o dinosauroch?“ opýtate sa osoby, ktorá to sleduje. „Preboha! Veď to sú jej deti... nevyrušuj!“ Vyvíjate sa milióny rokov a napokon stojíte v apríli 2019 pred plazmou HDX320 a každý v miestnosti vami opovrhuje.“ Takto mi svoje aktuálne pocity opísala spisovateľka, finalistka Anasoft Litery Vanda Rozenbergová. Pocity tých, čo pozerajú. 

Pocity druhej strany mi zas opísala aktivistka Karolína Farská: „Bojím sa to až vysloviť nahlas, ale dovedna som videla iba dve náhodné časti Game of Thrones a teda neviem na vaše otázky odpovedať. Celý deň sa o tom ľudia okolo mňa rozprávajú a vidím to tak aj na nasledujúce týždne, tak ja dúfam, že sa mi raz tento fenomén podarí zdolať a pozriem si to, už teraz sa na to teším.“ Iní respondenti z nepozerajúcej strany si také starosti nerobili a za všetkých to zhrnul literárny vedec Peter Zajac: „Hry o tróny ma obišli v každom zmysle slova, takže ma minú aj tentoraz.“

Nemá zmysel v skratke tu vysvetľovať, o čo v seriáli ide, kto sú jeho hlavné postavy, bolo by to na knihu. Tých, čo nepozerajú, to aj tak nebude zaujímať. Toto je anketa len pre zasvätených. Pýtali sme sa na dve veci: 1. Ako podľa vás dopadne Hra o tróny? Teda ako to vyriešia scenáristi. Kto skončí na železnom tróne, kto zomrie, nezomrie, aké rozloženie moci bude na úplnom konci?  2. Ako by ste chceli, aby to dopadlo, keby ste boli scenáristi vy sami? Ktorej postave najviac držíte palce, ktorá by najlepšie zvládla kočírovať Sedem kráľovstiev, aké vyústenie by podľa vás bolo najlepšie? 

juraj Malíček, popkultúrny teoretik

1. Nech to dopadne akokoľvek, dopadne to výborne, lebo sa konečne dočkáme aspoň nejakého konca, to hovorí ten čitateľ vo mne, čo s Hrou o tróny začal niekedy v roku 2000, absolútne netušiac, že o devätnásť rokov neskôr bude knižné dokončenie ságy stále v nedohľadne. Inak som pripravený prakticky na všetko, seriál som prestal sledovať po štvrtej sezóne s tým, že keď to bude celé, urobím si bingwatchingovú seansu. Vidím to tak na štyri dni, pôjdem pekne od jednotky, bude to krásna dovolenka, lebo seriál ma, samozrejme, nadchýna. Inak všetko viem, úplne sa orientujem, nechal som si to prerozprávať, pozerám si zostrihy úmrtí na Youtube, spoilery mi nevadia, naopak, čím viac viem, o to viac si to potom sám vychutnávam – nedívam sa teda pre príbeh, ani pre pointu, ale že sa mi to páči ako také.  

A teraz konkrétnejšie, a azda aj so spoilermi –  donieslo sa ku mne z nejakého fanfóra také, že tí ľadoví zombíci aj s kráľom idú na juh s nejakým cieľom – akože to nechcú tam dole durch rozšalovať, ale potrebujú niečo, čo bolo pôvode ich a keď to nemajú, nemôžu odpočívať v pokoji – takže dúfam, že sa to uzatvorí takto nejako, veľkým zmierením. Inak dúfam, že čo najviac priestoru dostane lord Varys, moja najobľúbenejšia postava. Špiónsky eunuch, pavúk, veľký pragmatik a idealista. Malíčka mi zabili, toho som mal tiež, z pochopiteľných dôvodov, náramne rád. 

Daenerys Targaryen a Starkov bastard Jon Snow (na úvodnej dvojstrane), sa zdali jasnými adeptmi na kráľovský pár až do chvíle, keď sa ukázalo, že Jon je jej synovec.LANDMARK/PROFIMEDIADaenerys Targaryen a Starkov bastard Jon Snow (na úvodnej dvojstrane), sa zdali jasnými adeptmi na kráľovský pár až do chvíle, keď sa ukázalo, že Jon je jej synovec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite