Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ministerstvo kultúry nevie vyčerpať eurofondy za 260 miliónov, doplatí na to aj Kunsthalle v Bratislave

.anton Vydra .kultúra

Ministerstvo kultúry sa rozhodlo vytvoriť Kreatívne centrum Bratislava. Až na to, že ho chce usídliť tam, kde dnes pôsobí Kunsthalle. Proti návrhu sa už ostro ohradila aj umelecká obec. Trom ľuďom z tejto oblasti sme položili dve otázky.

Ministerstvo kultúry nevie vyčerpať eurofondy za 260 miliónov, doplatí na to aj Kunsthalle v Bratislave Anton Vydra

ministerstvo kultúry má problém s čerpaním eurofondov z balíka vo výške 260 miliónov eur, ktoré sú určené na rozvoj kreatívneho priemyslu. 

Využilo teda situáciu: dávnejšie plánovaný projekt Kreatívneho centra Bratislava (o ktorom sa hovorí ako o akejsi štátnej Cvernovke) sa stane realitou. A mal by vytlačiť z Domu kultúry na Námestí SNP v Bratislave tamojšiu Kunsthalle. 

O celom dianí prinesieme v najnovšom vydaní .týždňa samostatný článok. O vyjadrenie sme požiadali aj ministerstvo kultúry, ktoré nám prisľúbilo, že k našim otázkam zaujme stanovisko. Budeme ho publikovať.

Nateraz prinášame odpovede troch ľudí z umeleckej obce, ktorých sme sa opýtali, (1.) ako situáciu okolo Kunsthalle vnímajú a (2.) ako hodnotia jej doterajšiu činnosť. Tu sú ich odpovede: riaditeľka SNG Alexandra Kusá, rektorka VŠVU Bohunka Koklesová a výtvarný teoretik Daniel Grúň. Podľa všetkých troch patrí Kunsthalle presne tam, kde dnes je – do Domu umenia a architektúry. Kunsthalle je jeho prirodzeným pokračovateľom a nositeľom jeho pôvodného zámeru.

Alexandra Kusá:

  1. Veríme, že existuje taký model, ktorý umožní v budove fungovať viacerým organizáciám, nakoniec, tak je to i teraz. Budova je rozsiahla a KHB využíva predovšetkým výstavné priestory, ktoré historicky vznikli pre potreby výtvarnej obce. Máme informácie z MK SR, že sa pripravuje stretnutie k tejto téme, takže sa isto dozvieme viac.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite