Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na východ od Hollywoodu

.viera Langerová .kultúra .film

Čínsky film bojuje o svetové prvenstvo. Kasovými trhákmi sa stávajú filmy, ktoré cez čínskych fantazijných a akčných superhrdinov štýlom kopírujúcim Hollywood šíria komunistickú ideológiu a upevňujú je moc.

Na východ od Hollywoodu PRESSFOTO WELL GO USA ENTERTAINMENT

kým ešte nedávno rebríčky kasovej úspešnosti obsadzovali v Číne domáce filmy, čerpajúce z tradičných románov (Cesta na Západ: víťazstvo nad démonmi, 2013 a Cesta na Západ: démoni vracajú úder, 2017) alebo bohatej mytológie, posledné dva roky signalizujú zaujímavú zmenu. Filmy Vlčí bojovník 2 (2017) a Operácia Červené more (2018) s historicky najvyššími kasovými príjmami sa odohrávajú v Afrike a opisujú hrdinstvo čínskej armády i jej neohrozených akčných hrdinov. Významné posuny v stratégii šírenia ideológie a propagandy sú vo filmovej produkcii zreteľné a rola drahých blockbusterov stúpa priamo úmerne s útokom na prvú priečku svetového lídra.

Uplynulý rok zaznamenal pomalší nárast ziskov z domácich filmov. Kým v roku 2017 to bolo oproti predchádzajúcemu roku 13,5 percenta, rok 2018 zaznamenal podľa State Film Administration, zverejnené štátnou Xinhua News Agency, skromnejších 9 percent. Nasledujú i ďalšie pozoruhodné čísla. V roku 2018 sa v Číne vyrobilo 1 082 filmov, o 970 viac než v predošlom roku, hoci nie všetky sa dostali do kín. Na porovnanie, počet ročne produkovaných filmov v USA sa blíži číslu 800 a v Indii okolo 1 600 filmov ročne. Kým ešte v roku 2013 bola Čína v rebríčku gigantov na treťom mieste, dnes doháňa masovú produkciu hollywoodskych štúdií. 

útok zmutovaných súdruhov 

Významným krokom k ideologickej inovácii mocensky prospešných žánrov bol film Útok na Tigriu horu z roku 2014. Populárnej komunistickej literárnej klasiky, príbehu o boji odvážnych súdruhov proti zlému feudálovi spojenému s Čankajškovými nohsledmi, románu Qu Boa Stopy v zasneženom lese z roku 1957, sa ujal hongkonský klasik kasových hitov Tsui Hark. Vznikol z toho zvláštny hybrid komunistickej ideológie a komerčnej akčnej fantasy so zbožňovaným superhrdinom Yang Zirongom na čele. Táto mutácia sa osvedčila a naberá na sile, nehovoriac o tom, že presne kopíruje i politickoekonomické vektory súčasnej Číny.

Napĺňa ju i film, ktorý dosiahol historicky najvyššie kasové príjmy v dejinách čínskeho filmu a prvenstvo za rok 2017: Vlčí bojovník 2. Je to príbeh bývalého vojaka Leng Fenga (Wu Jing, ktorý film i režíroval), ktorý odchádza z armády po incidente v akejsi chudobnej štvrti. Búrali tam dom rodiny jeho spolubojovníka. Ten zahynul a napriek tomu rodný dom má zlikvidovať lyžica obrovského bagra práve v čase jeho pohrebu. Lengovi snaha o protest neprejde a odsedí si dva roky vo väzení. Dá sa najať ako ochranka na lodi, ktorá má do Afriky dopraviť humanitárnu pomoc. Keď ich napadnú somálski piráti, predvedie svoju skvelú formu a loď zachráni. Ďalej čelí povstalcom, podporovaným skvadrou európskych zabijakov. Tí odstrelia nielen afrického premiéra, ale i čínskeho doktora Changa, ktorý vynašiel sérum proti nákazlivej chorobe zvanej lamanla a Leng Feng sa pustí do záchrany čínskych továrenských pracovníkov. Je medzi nimi aj matka jeho detského kamaráta a do portfólia zachránených patrí i čierna dcéra doktora Changa. Asistuje mu krásna čínska doktorka Rachel Smith a čínska námorná jednotka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite