Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozprávka o mimozemšťanovi

.peter Bálik .kultúra .literatúra

Podľa nich priletel na Zem na asteroide. Ako vyzerá David Bowie podľa španielskych autoriek, ktoré o jeho živote vytvorili krásnu ilustrovanú knižku?

Rozprávka o mimozemšťanovi MARÍA HESSE/ALBATROS MEDIA Uverejnené ilustrácie Maríe Hesse sú z knihy Bowie: Ilustrovaný životopis. Zobrazujú Davida Bowieho ako Ziggyho Stardusta a cestu do Berlína s Iggym Popom.

nudia vás klasické biografie rockerov? Dá sa to robiť aj inak. Najprv sa na pultoch kníhkupectiev objavili komiksy o Johnnym Cashovi a Nickovi Cavovi od nemeckého autora Kleista Reinharda, ktorý z legendárnych spevákov spravil komiksových superhrdinov. Pred Vianocami vyšla ďalšia podobná, no predsa len aj trochu iná kniha – Bowie: Ilustrovaný životopis (CPress 2018) od španielskej dvojice María Hesse a Fran Ruiz.

Na prvý pohľad táto ilustrovaná biografia vyzerá ako detská kniha, no pre jej obsah, kde sa objavujú drogy, sexuálne experimenty a osobné zlyhania pre deti celkom iste určená nie je. Tým, že sa obom španielskym autorkám podarilo vykresliť Bowieho ako mýtickú postavu s nadprirodzenými schopnosťami, zachytili aj niečo veľmi dôležité z jeho pestrej osobnosti. Aj preto má kniha veľký úspech. Okrem Česka vyšla aj v USA, Taliansku, Poľsku, Rusku alebo Srbsku. Časopis .týždeň oslovil mailom obe autorky. Na otázky nakoniec po mesiacoch čakania odpovedala len Fran, vyjadrenia Maríe sme však doplnili z jej rozhovorov pre španielske médiá.

unudené dievčatko

Krátko po tom, čo David Bowie v januári 2016 zomrel, dostala známa španielska ilustrátorka María Hesse zaujímavú ponuku. Nakresliť Bowieho životný príbeh. Jej knižka o mexickej výtvarníčka Fride Kahlo mala totiž veľký úspech, no María tentoraz najprv váhala, či sa do tohto projektu pustiť. Vo svojich prácach sa venuje predovšetkým ženám, no nakoniec zobrala túto príležitosť ako výzvu. 

„Je dobré sa popasovať s vlastnými limitmi a obavami. Je to jediný spôsob, ako sa dá rásť. Obavy z toho, či to dokážem, sa premenili na veľké potešenie,“ povedala v jednom z rozhovorov María, ktorá smi medzitým prečítala viacero životopisov, no tie sa jej zdali nudné a neúplné. Okrem toho sa vždy považovala skôr za ilustrátorku než za spisovateľku. Vtedy jej zišla na um jej kamarátka a veľká Bowieho obdivovateľka Fran Ruiz. 

„Keď mi dala príležitosť byť súčasťou projektu o hudobníkovi, ktorý ma v mojom živote najviac inšpiroval, uvedomila som si, že to bude veľká výzva. No zároveň som si uvedomila, že táto kniha je príležitosťou zložiť mu ten najlepší hold,“ hovorí Fran, ktorá sa k Bowiemu dostala, podobne ako mnohí jeho fanúšikovia, cez iné skupiny. Podľa nej nezáleží na tom, či počúvate Queen, U2 alebo Nirvanu – vo všetkých týchto kapelách boli odkazy na Bowieho, ktoré len bolo treba preskúmať. Franin priateľ zo strednej školy jej raz dal kazetu s nahrávkou Space Oddity. 

„Bowie nerád na verejnosti odhaľoval svoj osobný život a aj svoje pocity šifroval do svojich piesní.“

„Zmenilo mi to život,“ spomína Fran, ktorá sa napríklad našla v jeho pesničke Life on Mars?: „Dokonale odráža to, čo Bowie znamená pre mnohých. Pieseň hovorí o unudenom dievčatku, ktoré nie je nijako zaujímavé. Pozerá stále ten istý film, ktorý videla tisíckrát, pretože nepozná nič lepšie. Je však presvedčená, že tam vonku musí byť toho oveľa viac. Spomínam si na to, že v mojom dospievaní som mala podobné skúsenosti ako ona.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite