Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve panovníčky a jedna Britka

.denisa Gdovinová .kultúra .film

Za stvárnenie kráľovnej Anny vo filme Favoritka získala Oscara za najlepšiu herečku doteraz neznáma Britka. Olivia Colman má však za sebou už dlhú hereckú kariéru. Mali by sme sa pripraviť na to, že ju na obrazovkách uvidíme ešte častejšie.

Dve panovníčky a jedna Britka PRESSFOTO CINEMART Olivia Colman získala Oscara za hlavnú úlohu vo filme Favoritka, v ktorom stvár nila postavu kráľovnej Anny.

celý minulý týždeň svetové médiá rozoberali tie najväčšie hviezdy oscarového večera. Popri hercoch ako Rami Malek a Lady Gaga si však najvýraznejší moment slávy uchmatla 44-ročná Olivia Colman. Reč, ktorú predviedla s oscarovou soškou, nevedeli médiá vynachváliť. Nemala pritom hlavu ani pätu – herečka sa nevenovala žiadnym spoločensky zásadným témam, nepovedala ani jeden dojímavý príbeh zo svojho života. Aj tak mala tá reč šarm, ktorý Oliviu Colman presne vystihuje. 

Iba skutočná Britka môže počas jednej minúty povedať asi dvadsaťkrát „ďakujem“ a niekoľkokrát rozosmiať publikum, napríklad tým, že svojim deťom odkáže: „pozerajte sa, pretože toto sa už opakovať nebude”. A navyše – existuje niečo anglickejšie než nepreložiteľná formulácia: „This is genuinely quite stressful“? 

Olivia Colman počas svojej oscarovej reči ukázala ešte jednu vlastnosť, ktorú mnohí jej kolegovia, od hercov po režisérov, označujú ako základ jej hereckého úspechu. Emócie neskrýva, ale naopak, všetko u nej vypláva rýchlo na povrch. Podľa Davida Tennanta, jej hereckého partnera zo seriálu Broadchurch, Olivii chýba ešte jedna vrstva kože. „Smeje sa radostnejšie ako ktokoľvek iný, plače naliehavejšie ako ktokoľvek iný. To je časť tajomstva jej úspechu.“

slúchadlo

Priznáva to aj samotná Olivia Colman. „Mám neustále slzy na krajíčku, pri myšlienke na niečo smutné, alebo aj veselé – v podstate pri myšlienke na hocičo,“ hovorí herečka pre The Guardian. Keď si s touto myšlienkou v hlave divák pozrie film Favoritka, za ktorý získala Oscara, mnohé scény dávajú väčší zmysel. 

Olivia Colman stvárnila panovníčku Annu Stuartovú, zlomenú stratou sedemnástich detí, z ktorých dvanásť sa narodilo mŕtvych, štyri zomreli do dvoch rokov a jeden zomrel ako jedenásťročný. Kráľovná trpela fyzicky aj psychicky a jej intenzívne výkyvy nálad, od detinského správania až po veľkorysosť a nežnosť, zahrala Olivia Colman zo zaslzenými očami. V každej scéne bolo na herečke vidno zúfalstvo, do ktorého jej postava upadla. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite