Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V imaginárnom svete

.marian Meško .kultúra .umenie

Svet sa vytráca do sna – pod týmto názvom prezentovala mladá slovenská výtvarníčka Ivana Filkorová svoje kresby a maľby v Galérii Z na Ventúrskej ulici v Bratislave. Prečo sa oplatí jej umeleckú prácu aj naďalej sledovať a k akým témam nás obracia?

V imaginárnom svete JÁN ŠUBA Ivana Filkorová: Krajina nebytia a mlčania a tieňov, 2018, olej na plátne.

práce Ivany Filkorovej z posledných piatich rokov vytvárajú obraz o rozsahu a obsahu jej tvorivosti. Či už sú to malé denníkové kresebné záznamy, ktoré sú akýmsi rezervoárom jej nápadov, ale aj rozmernejšie, bohato štruktúrované perokresby, monochrómne aj farebne prenášané transfery a dekalky, alebo jej najnovšia maliarska tvorba. Ako sama hovorí, výstava bola jej prvým vážnym poohliadnutím za doterajšími prácami.

Je veľkým zážitkom sledovať, ako podrobne nám predstavuje dobrodružnú cestu svojej tvorby. Keď detailne pozorujeme jej postupy, objaví sa pred nami čarovný svet neustáleho pohybu niekoľkých desiatok textúr, preskakujúcich z kresby na kresbu. Ivana Filkorová ich rafinovane presúva z plochy na plochu, takže vzniká množstvo nových, vizuálne príťažlivých variácií. Sú plné tvarových konfliktov, expresívnych kresebných ťahov, ale aj jemných siločiar, končiacich sa v krehkých štruktúrach.  

Ivana Filkorová: K počiatku, 2013, kresba perom.ARCHÍV IVANY FILKOROVEJIvana Filkorová: K počiatku, 2013, kresba perom.

Autorka akoby chcela naznačiť, že neustále vytvára jednú veľkú monumentálnu akčnú kresbu, len tak mimochodom rozparcelovanú na menšie diely. Nakoniec, ak by sme na túto hru pristúpili a jej kresby vyskladali do jedného celku, máme ako na dlani prakticky celý jej tvorivý svet, ktorý ona sama vníma ako jednú veľkú tajomnú hru, ako permanentnú, nikdy sa nekončiacu kresebnú akciu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite