Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jeruzalemská štvrť Mea Šearim: Keď sa zastaví čas

.anton Vydra .kultúra

Česká fotografka Eliška Blažková osem rokov fotila komunitu ultraortodoxných Židov charedim v jeruzalemskej štvrti Mea Šearim. Vydala o tom knihu a svoje fotografie teraz vystavuje v rámci projektu Haredim aj na Slovensku v nitrianskej Trafačke.

Jeruzalemská štvrť Mea Šearim: Keď sa zastaví čas ELIŠKA BLAŽKOVÁ

mea Šearim – čo je to za štvrť a ako vnímali tamojší Židia fotografku, čo prišla fotiť ich životy, tváre a súkromie?

Mea Šearim založili Židia z východnej Európy v 19. storočí. Tu žijú aj charedim, ultraortodoxní Židia, ktorí si zachovávajú dávne zvyky, štýl obliekania a prísne dodržujú židovské náboženské právo. Odmietajú všetko nové a bránia sa aj fotografovaniu, pretože podľa Biblie sa človek ako Božie dielo nesmie zobrazovať.

ale vás medzi seba pustili.

Ako nežidovská žena z moderného sveta, ako žena vôbec a navyše s fotoaparátom, som tieto ich zákony narúšala. Snažili sa ma rôznymi spôsobmi vypudiť: hádzali po mne kamene, pľuli na mňa, škaredo pokrikovali. Moji priatelia, moderní Izraelčania, mi vraveli, že ma táto komunita medzi seba nikdy nevpustí. No nevzdávala som to. Pristupovala som k nim pomaly a s maximálnym rešpektom. Zajímalo ma, kam až budem môcť ísť.

„Vítaným hosťom som tam však rozhodne nebola.“

prečo vás zaujali práve charedim?

Narodila som sa v Třebíči, meste s výnimočne zachovanou židovskou štvrťou. Tu som v detstve prvýkrát videla hebrejské nápisy na židovskom cintoríne, v synagóge. Židia po stáročia žili v našich mestách, bývali to naši susedia. Keď som pred ôsmimi rokmi odlietala do Jeruzalema na vysokoškolskú stáž, veľa som o judaizme nevedela. Pod pojmom Žid som si predstavovala mužov s pajesami, bradou, klobúkom a v dlhom kabáte. V Izraeli som potom zistila, že väčšina ľudí tu žije úplne moderne. A potom som prišla do Mea Šearim. To miesto ma okúzlilo. Bola som späť v predvojnovej židovskej Európe, akú poznám zo starých fotografií. Rýchlo som však zistila, že títo Židia nie sú tí, ktorí by dnes žili v mojom rodnom meste. Tunajšia komunita bojkotuje sionizmus, neuznáva existenciu štátu Izrael a má svoje vlastné pravidlá, ktorým nerozumejú ani ostatní Židia, či už veriaci alebo sekulárni.

ELIŠKA BLAŽKOVÁ

keď sa odtiaľ vraciate do Európy, s akými reakciami sa stretávate? Dá sa vôbec sprostredkovať skúsenosť s takými špecifickými pravidlami liberálnejšej spoločnosti?

Keď som na tomto projekte začala pracovať, netušila som, ako ľudia na takú tému zareagujú. V Mea Šearim totiž pôsobia tie najextrémnejšie židovské sekty sveta. Chcela som vytvoriť súbor, v ktorom ustúpia do úzadia náboženské pravidlá a predsudky z inakosti. Teší ma, že ľudia v Česku a na Slovensku na tie fotografie reagujú kladne. Keď im cez fotografie poodkryjem oponu do tohto sveta, ocitajú sa na inom mieste a inej dobe, v zastavenom čase.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite