Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Spolu, a predsa osamelo

.anton Vydra .kultúra

Veľa figúr postáva pokope. Lepšie povedané, stoja na tenkých tyčiach, ktoré sú ich piedestálmi. Nikto z nich s nikým priamo nekomunikuje, každý však komunikuje s niekým celkom iným na sieti, pre koho práve robí selfie alebo mu posiela správu.

Spolu, a predsa osamelo GALÉRIA JÁNA KONIARKA V TRNAVE Jedna z hĺbkotlačí Dušana Pacúcha. Jeho mikropríbehy rozprávajú o limitoch moderného človeka.

skupina ľudí sa nachádza na tom istom mieste, no všetci sú rovnakom čase inde. Každý z nich však má spoločné jedno: mobil v ruke. Také je jedno z diel s názvom Self I. – XXXI. na výstave (ID)entity v Kopplovej vile v trnavskej Galérii Jána Koniarka pod kurátorským dohľadom Romana Popelára. Tridsaťjeden odcudzených Ja, tridsaťjeden Ja, ktoré si navzájom jedno druhé nevšímajú.

vtlačené do hĺbky

Vystavujúci autori nie sú možno u nás až takí známi, no majú za sebou sériu medzinárodných úspechov. Manželský pár je zároveň párom autorským. Iveta Tomanová a Dušan Pacúch tvoria jednu umeleckú entitu s iniciálami I a D. Zatiaľ čo sa sochárka Iveta Tomanová venuje figurálnej tvorbe, grafik Dušan Pacúch sa zaoberá hĺbkotlačou. Spoločne tak vypĺňajú galerijný priestor obrazmi aj sochami.

Za svoje grafiky bol Dušan Pacúch v roku 2016 nominovaný na prestížnej londýnskej Celeste Prize a neskôr v rámci tejto ceny vystavoval spolu s ostatnými finalistami aj v londýnskom Bargehouse. Iveta Tomanová zas vystavovala na sprievodných výstavách benátskeho Bienále architektúry a voľného výtvarného umenia. Okrem Slovenska, kde mali naposledy výstavu v roku 1992, vystavovali v zahraničných galériách vo Francúzsku, Taliansku, Nemecku či Poľsku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite