Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zomrel významný historik, publicista a vydavateľ Pavel Dvořák

.redakcia .kultúra

Historik a spisovateľ zomrel v piatok vo veku 81 rokov.

Zomrel významný historik, publicista a vydavateľ Pavel Dvořák wikipedia Pavel Dvořák sa významnou mierou zaslúžil o popularizáciu slovenských dejín.

významný popularizátor slovenských dejín Pavel Dvořák žil od roku 1939 na Slovensku, hoci sa narodil 13. mája 1937 v Prahe. Vyštudoval históriu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave. Pracoval ako redaktor vo viacerých novinách a časopisoch (Práca, Národná obroda a časopis Výber). Krátko pôsobil v hudobnom vydavateľstve Opus. Študijne pracoval v Historickom ústave Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave a v Archeologickom ústave SAV v Nitre.      

V roku 1991 založil v Budmericiach vydavateľstvo RAK, v ktorom pracoval aj ako editor. Vydavateľstvo sa špecializovalo na historicky zameranú literatúru faktu.      

Svoju literárnu dráhu začal prózami. Poviedky publikoval v časopise Mladá tvorba, neskôr sa venoval publicistike v novinách a časopisoch. Patril k najvýznamnejším autorom formujúcim žáner literatúry faktu na Slovensku v oblasti histórie.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite