Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jeseň s The Beatles

.peter Bálik .kultúra .hudba

Pred vianočnými sviatkami majú fanúšikovia The Beatles jednu istotu. Pod stromčekom ich totiž čaká darček. A nie jeden, tento rok tam môžu nájsť dokonca niekoľko škatúľ.

Jeseň s The Beatles REPROFOTO TOM MURRAY/SPLASH/PROFIMEDIA Uprostred nahrávania Bieleho albumu si štvorica 28. júla 1968 vyhradila deň voľna a fotograf Don McCullin s nimi urobil sériu dnes už legendárnych fotografií.

keby sme postavili na seba všetky boxsety, ktoré vyšli túto jeseň, týkajúce sa The Beatles, vznikla by z toho celkom solídna stena. O fenoméne škatúľ plných hudby sme už v minulosti písali, a nie príliš lichotivo. Predstavte si, že máte svoj obľúbený album. Na jeho výročie sa firma rozhodne vydať veľký boxset, kde okrem pôvodnej nahrávky nájdete nevydané pesničky, plagáty, odznaky, nálepky a publikácie. Tieto superkolekcie vyzerajú celkom impozantne, no po krátkodobej radosti z množstva suvenírov si uvedomíte, že najväčšiu cenu má aj tak sám album. A ten už doma máte. Len na konte vám ubudne pekná suma peňazí. 

Nahrávky The Beatles však z tejto definície vytŕčajú. Ktorý fanúšik by nechcel počuť ich neznámu pieseň alebo inú verziu slávneho hitu? Pred rokmi bolo vydávanie škatúľ nemysliteľné, firmám by ani na um nezišlo, že má trh záujem o tridsiatu verziu Seržanta Peppera, no časom sa ukázalo, že ľudia majú po nevydaných veciach, ktoré dlhé roky boli záležitosťou hudobných pirátov a vydavateľov takzvaných bootlegov, veľký záujem. 

Beatlesácku jesennú jazdu začiatkom septembra predznamenal nový album Paula McCartneyho. Egypt Station ukázal, že sa 76-ročný hudobník nemusí živiť tým, že všetko staví na sentimentálnu nôtu, ale že aj v pokročilom veku môže prísť so živou a aktuálnou hudbou, ktorá nie je závislá od veku z občianskeho preukazu. Neskôr sa o slovo prihlásila Yoko Ono, vdova po Johnovi Lennonovi, ktorá spravuje jeho pozostalosť. No čo by už nové mohla vypustiť von, keď Johnova hudba je detailne zmapovaná? 

definitívne Imagine

„John, gitara je fajn, ale na život si ňou nezarobíš,“ povedala Johnovi Lennonovi jeho teta Mimi, keď sníval o tom, že sa stane rokenrolovou hviezdou. Bolo to niekedy na prelome 50. a 60. rokov. Teraz sa prenesme o desať rokov neskôr. Z Johna sa stal milionár a na svojom vidieckom sídle Tittenhurst nahráva svoj druhý sólový album. Život je nepredvídateľný, teta Mimi by o tom vedela rozprávať, no ani sám John ako člen legendárnych The Beatles nevedel, že začiatkom 70. rokov napíše pieseň, ktorá sa stane svetovou mierovou hymnou. Imagine je základným kameňom jeho druhého albumu, vďaka ktorému sa mu po rozpade štvorice podarilo postaviť na vlastné nohy.

Imagine sa všeobecne pokladá za jeho najlepší album, aj keď on skôr počas svojho života preferoval predchádzajúci – Plastic Ono Band. Považoval ho za príliš mäkký a komerčný, o čom síce svedčil prijateľnejší a priezračnejší zvuk, no samotné piesne vrátane Imagine majú ďaleko od vtedajšej popovej produkcie. Johnov génius na tomto albume žiari. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite