Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Normálny Masaryk

.martin Mojžiš .kultúra .knižnica

Na zadnej strane obálky sa dočítame, že kniha pomenúva Masarykove imponujúce vlastnosti a polemicky sa vyrovnáva s jeho omylmi. A že prináša viac pochybností než pomníkov a svätých obrázkov. Našťastie to nie je pravda.

Normálny Masaryk wikimedia.org

pavel Kosatík neponúka svojou knihou Jiný TGM ani mytologizáciu, ani demystifikáciu Tomáša Garriqua Masaryka. Je to pokus o poctivú biografiu výnimočného muža. Nikto príčetný pritom nemá dôvod predpokladať, že výnimočnosť znamená svätosť. Autor nepotrebuje polemizovať alebo sa vyrovnávať s nejakými Masarykovými omylmi. Neprináša pochybnosti, ale vykresľuje obraz človeka a snaží sa ho vykresliť čo najvernejšie. Nie Kosatíkovou, ale Masarykovou vinou je z toho nakoniec predsa len pomník. Pomník z písmen človeku z mäsa a kostí.

Asi najvýraznejšou vlastnosťou knihy je, že sa veľmi dobre číta. Naozaj, máloktorá literatúra faktu je napísaná tak ľahko a plynulo. A pritom to nie je  nejaký jednoduchý text. Kosatíkovi sa pritom podarila ešte jedna vec, ktorá vôbec nie je samozrejmosťou: autora a jeho názor cítime, ale nikde nevyčnieva nad tému, nikde nevyrušuje.

Pre tých z nás, ktorí si Masaryka predstavujú ako láskavého a uvážlivého otca národa, Kosatíkova kniha rozhodne stojí za prečítanie. Špeciálne na Slovensku. V Česku asi nie je možné, aby priemerne vzdelaný človek nevedel o úlohe, akú zohral Masaryk v otázke Rukopisov alebo v takzvanej hilsneriáde. Na Slovensku to, žiaľ, celkom nepredstaviteľné nie je. A pritom nič nevypovedá lepšie o Masarykovom vzťahu k pravde, o jeho vzťahu k Čechom a najmä o vzťahu Čechov k nemu.

kauza rukopisy

Rukopis kráľovodvorský a Rukopis zelenohorský boli objavené pred dvesto rokmi a pre české národné obrodenie sa stali „klasikou, od ktorej sa odvodzovalo úplne všetko“. Niet sa veľmi čo čudovať – tieto rukopisy pochádzajúce z 9. respektíve 13. storočia opisovali hrdinskú minulosť Čechov, takú odlišnú od vtedajšej prítomnosti. Blbé bolo len to, že prakticky od momentu nálezu ich mnohí odborníci považovali za falzifikát (archaicky sa tváriaci text z 19. storočia na pergamene z 13. storočia).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite