Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Architektonickú cenu získalo Nádvorie v Trnave: Urbanita, ktorá na Slovensku nemá obdoby

.denisa Gdovinová .kultúra

PPP projekt nemá na Slovensku dobré meno. Ale podľa medzinárodnej poroty je trnavské Nádvorie ideálnou ukážkou spolupráce mesta, súkromného investora a architekta. Hovoria, že sa to celé podobá na renesančné donorstvo.

Architektonickú cenu získalo Nádvorie v Trnave: Urbanita, ktorá na Slovensku nemá obdoby facebook/nadvorie

aj tento rok sa stretla medzinárodná porota, aby vybrala najkrajšiu slovenskú architektúru. Spomedzi desiatich projektov vyhral komplex, ktorý vyrástol v centre Trnavy, Rekonštrukcia meštianskeho domu a Nádvoria od architektonického štúdia Vallo Sadovsky. „Nádvorie v sebe nesie jasný odkaz, v akých mestách by sme chceli žiť. Tradícia sa mieša s novým presne v tom správnom pomere,” povedal v diskusii poroty o dielach architekt Samuel Netočný. 

V porote boli piati architekti: Salzburský architekt Mario Ramoni, Andrej Hrausky z Ľubľany, Eva Eichlerová zo Zlína, minuloročný laureát Samuel Netočný a Andrea Bacová, šéfredaktorka architektonického časopis Arch, ktorý ocenenie organizuje. 

„Naozaj sme sa tam snažili nájsť nejakú chybu, pýtali sme sa aj riaditeľa celého komplexu, kde majú problémy, kde zateká alebo niečo podobné. Nič také neexistuje, nič by s odstupom času neurobili inak,” hovorí česká architektka Eva Eichlerová.

facebook/nadvorie

Porota na trnavskom projekte ocenila niekoľko vecí, no predovšetkým ukážkovú spoluprácu s investorom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite