Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jeden svet 2018 pozná víťazov: Hlavnú cenu získal český dokument o slovenských brancoch

.sponzorované .kultúra

Po šesťdňovom filmovom maratóne sa v utorok večer zavŕšila bratislavská časť 19. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet.

Jeden svet 2018 pozná víťazov: Hlavnú cenu získal český dokument o slovenských brancoch Robert Tappert /jeden svet

na záverečnom ceremoniáli boli vyhlásené ocenenia súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva. Cena Jedného sveta 2018 putuje filmu Až přijde válka českého režiséra Jana Geberta, ktorý si osobne prebral hlavnú cenu. Jeho dokument zobrazuje 18-ročného Petra, ktorý sa na prvý pohľad nijako neodlišuje od rovesníkov. Pred niekoľkými rokmi však založil organizáciu Slovenskí branci a jeho intenzívnym vojenským výcvikom uprostred slovenských lesov prešlo vyše dvesto mladých mužov. V maskáčoch a s maketami samopalov sa podrobujú jeho autoritatívnym sklonom. Peter verí, že jeho organizácia má budúcnosť a plánuje jedného dňa odložiť uniformu a osloviť masy ako politik. 

Film o znepokojivom vzostupe nacionalizmu na Slovensku a o fungovaní moci zaujal medzinárodnú porotu v zložení: slovenská režisérka a producentka Iveta Grófová, britský režisér a producent Mike Chamberlain, ktorý tvorí pre medzinárodné stanice ako BBC, Arte či HBO, a český režisér a pedagóg Václav Kadrnka.

Diváci počas festivalu.Robert Tappert /jeden svetDiváci počas festivalu.

„Sila toho filmu tkvie v drobnostiach. Kombinácia dôsledných pozorovaní sa v žiadnom prípade nestáva manipulatívna. Film sa začína obrazom, akoby sa deti hrali na vojakov v lese. Je v tom akási nevinnosť a naivita. Až postupne sa zjavuje zlovestná povaha celej „hry“. Téma nacionalizmu sa stáva zrejmou ako hlavná téma, ale v žiadnej chvíli režisér diváka neusmerňuje, čo si má myslieť.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite