Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vidí, čo iní prehliadnu

.anton Vydra .kultúra

Do 7. ročníka súťaže obrazovej žurnalistiky Slovak Press Photo poslalo svoje fotografie 241 fotografov. Porota vyberala z 2 672 snímok v desiatich kategóriách. Náš fotograf Boris Németh získal dve prvé miesta a jednu nomináciu.

Vidí, čo iní prehliadnu BORIS NÉMETH Boris Németh: Slováci medzi slumami. Slovenský knaz páter Ivan s chlapcami, ktorých volajú „street boys“.

hlavnú cenu Grand Prix aktuálneho ročníka si odniesol Tomáš Benedikovič z Denníka N za fotografiu zachytávajúcu jedno zo zhromaždení Za slušné Slovensko – rozsvietené mobily v rukách davu. Výnimočnú udalosť roka však zachytilo, a to celkom očakávane, viacero fotografov, a bolo jasné, že bude dominovať aj pri výbere medzinárodnej poroty, ktorej predsedal Joe Klamar z medzinárodnej spravodajskej agentúry AFP. 

Boris Németh si odniesol takisto prvé miesto: za sériu fotografií s názvom Za slušné Slovensko v kategórii Aktualita. Túto sériu tvorí deväť čiernobielych záberov, na ktorých sa odohráva príbeh niekoľkých mesiacov, ktoré výrazne poznačili atmosféru v krajine. Takmer na každej sa vyníma ako priam identifikačný symbol slovenská vlajka uprostred zástupov protestujúcich, ktorí neraz patria do všetkých vekových kategórií. Tieto fotografie sú už dnes historickým dokumentom. Vďaka nemu sa nálada tých dní bude prenášať aj do budúcnosti a utvárať tak našu spoločnú kolektívnu pamäť. 

Celkom iná téma sprevádza ďalšiu Borisovu, tentoraz už farebnú sériu Slováci medzi slumami. Aj tá sa umiestnila na prvom mieste – v kategórii Reportáž. Rozpráva príbeh ľudí, ktorí pomáhajú tým najchudobnejším v Keni, kam sa Boris vybral so starostom Spišského Hrhova Vladimírom Ledeckým ešte v marci tohto roka. Reportáž o ich ceste sme priniesli vo vydaní .týždňa 15/2018.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite