Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový festival klasickej hudby v nitrianskom kraji „PRO MUSICA NOSTRA NITRIENSIS“

.veronika Štubňová .kultúra

Po mimoriadne úspešnom začiatku nového hudobného festivalu Pro musica nostra v Žilinskom kraji festival prichádza aj do Nitry a okolitých miest.

Nový festival klasickej hudby v nitrianskom kraji „PRO MUSICA NOSTRA NITRIENSIS“

medzinárodný festival PRO MUSICA NOSTRA NITRIENSIS, ktorý sa uskutoční v dňoch 26. – 30. 9. 2018, vznikol z myšlienky založiť dlhodobú tradíciu podujatia zameraného na prezentáciu klasickej hudby na špičkovej interpretačnej úrovni. Podujatie s medzinárodnou účasťou zároveň predstaví publiku vybrané historické pamiatky tohto regiónu ako netradičné koncertné priestory.

Hudobné centrum v Bratislave a Európske fórum vínnej kultúry organizujú festival v spolupráci s vybranými mestami a obcami z regiónu Nitrianskeho samosprávneho kraja. V priebehu piatich dní sa Oponice, Nitra, Jarok, Nová Ves nad Žitavou a Beladice premenia na miesta, ktoré návštevníkom sprostredkujú hudobné umenie nielen prostredníctvom koncertov, ale i vďaka jedinečnému vizuálnemu zážitku z najkrajších historických pamiatok regiónu.

Program festivalu je pestrý a ponúka dramaturgiu zostavenú z diel významných slovenských i svetových skladateľov. Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na interpretačné výkony výborných hudobníkov. Na otváracom koncerte v  Château Appony v Oponiciach predvedie pôsobivý program popredný violončelista Eugen Prochác a vyhľadávaná harfistka Slovenskej filharmónie  Katarína Turnerová. V Nitrianskom Zámku u Grófa vystúpi v spolupráci s kontrabasistom Filipom Jarom vynikajúce Muchovo kvarteto. Jedinečné spojenie zvuku organa a flauty sprostredkuje na koncerte v Kostole sv. Martina v obci Jarok Marek Vrábel spolu s Monikou Štreitovou. Na festivale bude účinkovať aj súbor interpretujúci hudbu 17. a 18. storočia – Solamente naturali pod vedením Miloša Valenta. Súbor, ktorý vystúpi v Kostole sv. Tomáša Becketa v Novej Vsi nad Žitavou, je pravidelným hosťom festivalov starej hudby na Slovensku a úspešne sa prezentoval aj na mnohých pódiách v zahraničí. Záverečný koncert v Park Hotel Tartuf v Beladiciach bude patriť vokálnej tvorbe. Sopranistka Zoya Petrova z Ruska a slovenský spevák Gustáv Beláček predvedú v sprievode klaviristky Xénie Maskalíkovej svetoznáme árie z tvorby Mozarta, Belliniho, Donizettiho a ďalších popredných skladateľov. 

Viac informácií o festivale nájdete na stránke Hudobného centra www.hc.sk alebo na Facebook-u: Pro musica nostra.

Autor: Veronika Štubňová 

+fotografia (vizual festivalu)

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite