Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Môj neznámy vojak – zážitková premiéra otvorená pre verejnosť

.sponzorované .kultúra

Po víkendovej svetovej premiére na banskoštiavnických 4 živloch mieri nový dokumentárny film Môj neznámy vojak režisérky Anny Kryvenko do bratislavskej Galérie Umelka, kde bude mať špeciálnu site-specific premiéru 14.8. o 20:00.

Môj neznámy vojak – zážitková premiéra otvorená pre verejnosť

premietaniu bude predchádzať diskusia pod taktovkou Nadácie otvorenej spoločnosti. Moderuje Oľga Baková. Vstup je voľný.

Môj neznámy vojak - trailer from Filmtopia on Vimeo.

„Jeho príbeh by mohol byť príbehom ktoréhokoľvek z mladých vojakov, ktorí stáli na tankoch v auguste 1968. “

„O týždeň si pripomenieme 50. výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Tento hrozný akt zmaril nádeje aj mojich rodičov na slobodný život v slušnej krajine a aj to je dôvod, prečo som sa rozhodla spolu s producentmi Michalom Kráčmerom (CZ – Analog Vision) a Sergejom Sepurhovom (Lotyšsko – Baltic Pine Film) pomôcť mladej ukrajinskej režisérke Anne Kryvenko rozpovedať jej osobný príbeh - pozrieť sa na udalosti z augusta 1968 očami okupanta... všetkých vás srdečne pozývam na utorkovú premiéru do Umelky“, upozorňuje na udalosť slovenská koproducentka filmu Wanda Adamik Hrycová (Čiara).

Filmová premiéra je o to väčšou udalosťou, že prináša doteraz nepoznaný pohľad na následky okupácie. Príbeh filmu vytvoreného z archívnych materiálov z čias okupácie Československa armádami Varšavskej zmluvy v roku 1968 je vyrozprávaný z perspektívy okupanta, titulárneho neznámeho vojaka. Prastrýc Anny Kryvenko bol jedným z vojakov sovietskych okupačných armád, ktoré vtrhli do Československa v roku 1968. Nedokázal uniesť svoju vinu a po návrate domov na Ukrajinu spáchal samovraždu. Jeho príbeh by mohol byť príbehom ktoréhokoľvek z mladých vojakov, ktorí stáli na tankoch v auguste 1968 v Československu. Film sa snaží poukázať, že okupácia nebola tragédiou len pre obyvateľov Československa, ale aj pre samotných vojakov, ktorí sa zúčastnili okupácie proti svojej vôli. Prípadne boli podvedení vyfabrikovanými príbehmi sovietskej propagandy a realitu spoznali, keď už bolo na nápravu ich rozhodnutia neskoro.

„Nedokázal uniesť svoju vinu a po návrate domov na Ukrajinu spáchal samovraždu.“

Premiéra sa bude konať v utorok 14.8. v Galérii Umelka na Šafárikovom námestí. Zo strechy tejto budovy boli 21. augusta 1968 vyhotovené najznámejšie fotografie ruských tankov v Bratislave. Pred budovou vznikla aj známa fotografia Ladislava Bielika z augusta 1968, zobrazujúca muža stojaceho s odhalenou hruďou pred sovietskym tankom: stala sa v tom roku najlepšou fotografiou sveta. Od roku 1990 je objekt, známy pod názvom UMELKA, sídlom Slovenskej výtvarnej únie. Podujatie o 20:00 odštartuje diskusia, ktorú pripravila Nadácia otvorenej spoločnosti. Hosťami novinárky a moderátorky Oľgy Bakovej budú režiskérka Anna Kryvenko, politológ Grigorij Mesežnikov a predsedníčka občianskeho združenia Ukrajinsko-Slovenská iniciatíva Ľudmila Verbická. Zhovárať sa budú predovšetkým o tom, ako okupáciu vnímajú ľudia na Ukrajine a v Rusku dnes, ale aj o aktuálnych problémoch Ukrajiny, či vzťahu nás Slovákov k Ukrajine. Následne sa o 21:00 premietneme film Môj neznámy vojak.

Film finančne podporil Audiovizuálny fond a RTVS:

Za poskytnutie archívnych materiálov ďakujú tvorcovia Slovenskému filmovému ústavu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite