Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Železný Kocourek

.martin Mojžiš .kultúra .knižnica

Kde bolo, tam bolo, bolo to za čias husákovskej normalizácie, žil v meste Brno silák František Kocourek. V kolektíve bol obľúbený, malo to svoje dôvody. Dodnes sa o ňom hovoria historky, natáčajú dokumentárne filmy, píšu knihy.

Železný Kocourek

v úvode knihy Franta Kocourek – král železa a srandy porovnáva autor Jiří Vondrák svojho hrdinu s Josefom Švejkom a Járom Cimrmanom. Nie je to vhodné prirovnanie. Vymyslený Švejk je svetový fenomén, vymyslený Cimrman je československý fenomén, skutočný Kocourek bol fenoménom predovšetkým lokálnym. A to napriek tomu, že občas vystupoval v celoštátnej televízii ako profesionálny silák (ohýbanie železa v rukách, rozbíjanie kameňa na hrudi, vyťahovanie klincov zubami).

Takto vystupoval aj v rôznych varieté v Rakúsku, Nemecku či Španielsku a priniesol si odtiaľ cenné ponaučenia. V jednom zo svojich čísiel ležal Kocourek ako fakír na doske s klincami, na prsiach mal stopäťdesiatkilovú nákovu a do tej búšil pätnásťkilovým kladivom asistent z publika. V roku 1968 jeden takýto asistent v Rakúsku trafil namiesto nákovy Kocourkovu hlavu. V roku 1971 iný rakúsky asistent pri štiepaní dreva na hlave netrafil drevo, ale opäť hlavu. Ponaučenie: je lepšie mať spoľahlivého stáleho asistenta a nevolať si ľudí z publika.

Ako kráľ železa sa Franta Kocourek dostal aj na dosky, ktoré znamenajú svet. A začal rovno v Shakespearovi. V štátnom Mahenovom divadle v Brne skúšali v roku 1971 Rómea a Júliu. Režisér chcel, aby Júlia (čerstvá maturantka Libuše Šafránková) v jednom momente skočila z balkóna vo výške asi troch metrov a aby ju dole niekto chytil. Ten niekto mal byť čo najsilnejší, a tak sa Kocourek dostal k úlohe sluhu Júliinej pestúnky. A režisérovi sa tak zapáčil, že ho neskôr angažoval v podobne významnej úlohe aj v ďalšej Shakespearovej hre.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite