Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nikdy nevieš, kde nájdeš šťastie

.marína Gálisová .kultúra .knižnica

Za socializmu, keď sa zaujímavé knižné tituly objavovali zriedkavejšie, bol Antal Szerb polozabudnutý dekadent. Vtedy vyšla v inak prevažne detektívkarskej edícii Odeonu jeho prvotina Pendragonská legenda. A nebola to detektívka.

Nikdy nevieš, kde nájdeš šťastie

vtedy, v osemdesiatych rokoch, som ju zhltla medzi detektívkami, ktorými edícia Čtení na dovolenou prekypovala, a zostala som z nej paf. Nebolo mi jasné, čo si mám o Szerbovom koktaile mystiky, irónie, čierneho humoru, hororu a záhadológie myslieť. Ako tínedžerka som si vôbec neuvedomovala, aký klenot maďarského literárneho modernizmu držím v rukách. Bola som však prešťastná, že v ére, keď sa záhadologická literatúra obmedzovala na nejakého toho Součka a jeho dännikenovské Tušenia, môžem čítať vynikajúco napísaný príbeh, kde sa to navyše v starých múroch anglického vidieka hemží rozenkruciánskou tematikou a nadprirodzenými javmi. Szerb si ma skrátka získal na prvé čítanie, hoci som jeho hlbokú erudíciu a hru so žánrami oceňovala len v rámci svojho veku.

Druhé stretnutie so Szerbom mi teraz priniesla kniha Cesta za mesačného svitu, ktorá vyšla vo vydavateľstve Zelený kocúr. To som už vedela, že Antal Szerb je jeden z najoceňovanejších spisovateľov maďarskej – a vlastne európskej i svetovej – literatúry. Preto som k románu o nepodarenej svadobnej ceste pristúpila s rešpektom, aký intelektuálnym skvostom prináleží, a logicky aj s obavami, či naň stačím. Najmä takto v lete – či náhodou hĺbka a existenciálne dilemy Cesty za mesačného svitu nebudú v horúčavách príliš ťažko stráviteľnou duševnou potravou. A Szerb ma znovu prekvapil.

Tento maďarský intelektuál so židovskými koreňmi a katolíckym krstom, encyklopedicky vzdelaný expert na dejiny literatúry, ale aj na rozličné mystické odnože ľudského duchovna, mne, čitateľke na začiatku dvadsiateho prvého storočia, poslal z tridsiatych rokov toho minulého absolútne aktuálny majstrovský kus. Pútavý aj v najväčšom letnom teple.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite