Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V štúdiu s The Ills: O čom bude ich nový album?

.filip Olšovský .kultúra

Dva roky starý album Ornamental or Mental im otvoril dvere na prestížne festivaly a spravil z nich jednu z najviac vychvaľovaných kapiel domácej scény. The Ills majú práve za sebou nahrávanie novej štúdiovky, na ktorej sa pustili do veľkých experimentov.

V štúdiu s The Ills: O čom bude ich nový album? Boris Németh

je to dilema, ktorú klasické kapely príliš neriešia. Keď však nemáte v piesňach vokály, pomenovanie jednotlivých songov závisí od jemných náznakov, podobností či spomienok, o ktorých sa poslucháč nikdy nedozvie. Tak nejak to bude aj na novom albume The Ills. Hoci vyjde až začiatkom budúceho roka, práca kapely na ňom sa skončila už posledný júlový deň. Teda, až na tie názvy.

Dnes má každý song iba jednoslovné meno, ktoré sa zmení až neskôr, po dlhých mailových dišputách či posedeniach pri pive. Napriek tomu existuje ku každej novej skladbe osobitý príbeh, na ktorý sa oplatí spýtať ešte predtým, než naň členovia kapely zabudnú. Toto je jedenástka ich nových skladieb aj s pozadím ich vzniku od ústrednej dvojice The Ills – gitaristov Isa a Miriho.

husličková

Iso: Tento album sme chceli spraviť tak, že ho rozdelíme na dve pomyselné autorské strany. Na jednej by boli veci, čo skladal Miri, druhá by bola moja. Doteraz sme to tak nikdy nerobili. Husličková je z mojej polovice a nazvaná je tak preto, že tam z jedného efektu vyskočí taká melódia, ktorá pripomína husle. Je to vlastne dosť jednoduchá skladba, no aj tak sme sa s ňou natrápili. Až keď chlapci odišli na cigaretku, tak som si len tak zaloopoval a zistil, že tam vlastne ani nie je treba hrať hudbu, stačí jeden tón. Tak sme točili dokola “A” a potom Miri vymyslel takú akordovú postupnosť, ktorá je úplne na konci. Je to taká lenivosť.

„Trvá to asi dve minúty a končí sa výbuchom smiechu. Ideálna posledná pesnička.“

prvá

Miri: Volá sa prvá, ale na albume bude druhá. Sú tam ešte prezvuky z prvej skladby. Bola to asi prvá hotová skladba. Taká typická illsácka vec.

Iso: Bola to prvá skladba po dlhej dobe, keď sme veľa vecí zahodili. Vznikla niekedy v máji. Miri ju doniesol prakticky hotovú

Miri: Nie, ona vznikla v skúšobni.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite