Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako vyzerá kostol pre mestského človeka? Ako sauna v spišskom lese

.denisa Gdovinová .kultúra

Vyzbierať peniaze na saunu v lese trvalo cez Startlab len pár dní. Ľuďom sa zapáčil nápad lesnej sauny, ktorá je pre každého prístupná zadarmo. Ako sa podarilo architektkám navrhnúť saunu tak, aby fungovala ako oáza absolútneho pokoja?

Ako vyzerá kostol pre mestského človeka? Ako sauna v spišskom lese

bude to malá drevená stavba, ktorú postaví obecná stavebná firma Spišského Hrhova. Bude stáť v neďalekom lese, pri potoku a na miernom svahu s výhľadom na Spišský hrad. Netreba si za ňu platiť, stačí len zájsť do mestského úradu a pracovník s kľúčmi vám ju otvorí. 

Nie je to prvá takáto sauna na Slovensku. Jedna už stojí v Dúbravici pri Banskej Bystrici, postavilo ju združenie Periférne centrá. Práve ňou sa inšpirovala architektka a aktivistka Lívia Gažová, ktorá spolu so združením Čierne diery premýšľala nad voľne dostupnou saunou už dlho. Najprv mala stáť v Piešťanoch pri jazere Sĺňava, po nezdarnom zháňaní povolení sa presunula mimo mestského prostredia, do spišského lesa. To však nijako nenarušilo koncept sauny, ktorý začali už pred dvoma rokmi navrhovať štyri architektky z malého bratislavského ateliéru WOVEN – Danica Pišteková, Anna Cséfalvay, Veronika Trnovská a Marianna Maczová. 

„Pri Spišskom Hrhove bude popri tom v kostole nový duchovný priestor, prístupný pre dedinčanov aj mešťanov z celého Slovenska.“

„Povedali sme si, že vnútro sauny navrhneme také veľké, aby sme sa tam my štyri spolu zmestili,” hovoria so smiechom architektky, ktoré sú zároveň aj najlepšie kamarátky. Dodávajú, aj keď trochu ironicky, že si ateliér založili najmä preto, aby mali častejšie dôvod stretnúť sa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite