Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť pohodových naj

.filip Olšovský .kultúra .pohoda

Vyhlásenia o tom, že Pohoda je pre každého iná, sú už slušne obohraté. No ona naozaj je, stále a ešte výraznejšie. Toto je päť highlightov mojej Pohody, s ktorými nemusíte súhlasiť, ale viete ako… Pohoda je pre každého iná.

Päť pohodových naj BORIS NÉMETH Momentka zo štvrtkového koncertu The Chemical Brothers. Ako vidieť, okrem hudby hrala tento rok na Pohode veľkú úlohu aj gastro sekcia.

headliner pre oči, rozum aj uši

Headlinerské sety boli tento rok silné. Každý úplne iný, no schopný zasiahnuť okrem publika pod pódiom aj náhodných okoloidúcich. Chemical Brothers to dokázali najmä perfektným vizuálom, Rodriguez svojím príbehom a St. Vincent? Kombináciou všetkého možného s výsledkom, ktorý aj ťažko opísať slovami. Niektorí to nazývajú ironický pop, iní gitarová smršť, ďalší vizuálna šou. Ako je možné, že si jedno vystúpenie dokáže vypýtať toľko prívlastkov? Nuž, lebo je všetkým zo spomínaného. St. Vincent spieva naživo dokonale, ešte lepšie hrá na gitare a pritom si ešte uťahuje zo samej seba. Zvyšku kapely natiahne na tvár masky a je to dramatické aj komické zároveň.

Nebyť jej posledného albumu, možno by St. Vincent zostala v škatuľke talentovanej gitaristky, ktorá aj dobre spieva. No ona sa rozhodla posunúť ďalej, nahrala takmer čisto popovú štúdiovku a pripravila si k nej šou, ktorá by mala byť snom každého festivalového promotéra. Na Pohode to tak bolo – to, čo spravil jeden headliner pre oči, druhý pre rozum a tretí pre uši, zvládla ona, útla tridsiatnička z Ameriky, naraz a takmer úplne sama.

confidence Man

Po pár rokoch chodenia na trenčianske letisko si v hlave vytvoríte zvláštnu kategóriu. Skupinu kapiel, ktoré sa hodia na Pohodu. To sú tie, ktorých neodolateľnosť neobjavíte na štúdiovkách ani ja Youtube záznamoch. Často ich na plagátoch nenájdete ani najväčším písmom a v programe na nich narazíte ešte počas silnej poobednej páľavy. Vôbec im to však neprekáža. Ich pódiová šou v kombinácii s publikom na Pohode všetko zariadi.

„Raz za štyri roky sa stane nemilá vec. Teda pre tú časť návštevníkov Pohody, ktorá okrem hudby sleduje aj šport.“

Takí boli svojho času Metronomy, Major Lazer či Tommy Cash a rovnakí, ak nie ešte lepší, boli tento rok Confidence Man. Čo tam po tom, že austrálska štvorica hrá vlastne kolotočový pop a pracuje s tými najprimitívnejšími narážkami. Stačí pristúpiť na to, že je to šou, ktorú ani samotní interpreti neberú úplne vážne a pred očami sa vám otvorí úplne nový rozmer. Mnohí z nás ho vídajú iba raz do roka – práve na Pohode. Po tomto roku sa naň nedá zabudnúť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite