Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Milovať Pabla, nenávidieť Escobara

.františek Gyárfáš .kultúra

Moc je ako afrodiziakum. Čím viac sa jej konzumuje, tým viac sa po nej túži. Moc tiež prebúdza paranoju. Pretože jej majitelia si dobre pamätajú, ako k nej prišli.

Milovať Pabla, nenávidieť Escobara LMK/PROFIMEDIA Javier Bardem v hlavnej úlohe španielsko-bulharského filmu Pablo Escobar: Nenávidený a milovaný. Réžia a scenár: Fernando León de Aranoa.

moc je aj neobyčajne sexi. Kto sa do nej zahľadí, prestáva svet vidieť rozumom. Film Pablo Escobar: Nenávidený a milovaný režiséra Fernanda Leóna de Aranoa vznikol podľa knihy spomienok kolumbijskej krásky, novinárky a televíznej hviezdy Virginie Vallejo (Amando a Pablo, odiando a Escobar). Bola slávna, už keď sa zoznámila s šéfom medelínskeho drogového kartelu. Rozum ju mal varovať a asi ju aj varoval. Lenže svet nefunguje ako šachy. Virginia sa zaľúbila do šarmantného, inteligentného a sebavedomého muža s prirodzenou autoritou. Tak spočiatku vyzeral aj ich vzťah. Až neskôr si uvedomila, že v dobrom rozmare vliezla tigrovi do klietky. Kdekoľvek sa pohla, klietka išla s ňou. A šelma stále nablízku.

je to film o láske?

Je film Fernanda de Aranoa o láske? Ak by bol, jeho dejiny lásky by sa dali zhrnúť do troch silných obrazov. Pri romantickej večeri v najlepšej reštaurácii Escobar venuje Virginii luxusný revolver. Keď ho odmietne, Escobar s chladnou vecnosťou popíše, čo sa jej stane zoči-voči vrahom. Potom sa to naozaj stane: Virginia stojí zavretá v luxusnom klenotníctve, kde do nepriestrelného skla strieľa priamo na ňu nájomný vrah, pokojný ako robotník na búračke. A do tretice Virginia navštívi Escobara vo väzení, aby sa ho opýtala, či je v bezpečí. Čo znamená, či ju nedá zabiť on.

Ak Aranov film nie je o láske, nie je celkom jasné, prečo vznikol. Životopisný dôvod nie je dostatočný. V posledných štyroch rokoch vytvorila spoločnosť Netflix rozsiahly seriál Narcos (2015 – 2018), ktorý podrobne, vecne a nemilosrdne opisuje Escobarovu kariéru. K faktom už niet veľmi čo dodať a aj tento film sa ich v podstate drží. Ak má mať nejaký zmysel, musíme ho hľadať inde. 

„Aranov film začne byť zaujímavý, keď sa naň začneme pozerať ako na politickú metaforu.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite