Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iní Briti, iná kniha

.filip Olšovský .kultúra .knižnica

Reportér českého rozhlasu sa po piatich rokoch vrátil z Británie a napísal o tom knihu. Rutinná vec, aké sa dejú úplne bežne. Akurát, že tá kniha úplne bežná nie je.

je to vlastne ten úplne najprirodzenejší krok. Po niekoľkých rokoch strávených v zahraničí vyrábaním krátkych príspevkov pre rozhlas napísať knihu. Materiálu musí byť veľa, do tých niekoľkých desiatok sekúnd v éteri sa určite nezmestili ani zaujímavejšie kúsky a v písanej forme s fotografiami možno niektoré príbehy vyniknú ešte lepšie. Robí to tak mnoho zahraničných spravodajcov, no len občas to dopadne dobre. Po piatich rokoch strávených vo Veľkej Británii tento postup zopakoval aj bývalý redaktor českého rozhlasu Jiří Hošek. A výsledok očakávania úplne poľahky predbehol.

Hošekova Jiná Británie je snom každého novinára. Unaveného z umelo naťahovaných textov a prepájacej vaty, ktorá má držať pohromade dlhšie žánre. Hošek na to ide opačne. Rozhlasovejšie, dalo by sa povedať, no v dobrom zmysle slova. Jeho kapitoly nemajú zväčša viac než dve-tri strany a spája ich iba veľmi jemné tematické spojivo. Inak sú to samostatné príbehy z rôznych kútov Británie, ktoré až v konečnom vyznení a úplne nenútene napĺňajú zvolený koncept inej Británie. S pridanou hodnotou, že pokiaľ ste v rozmedzí rokov 2012 a 2017 nejakou náhodou neboli pravidelnými poslucháčmi českého rozhlasu, väčšina z tých príbehov bude pre vás osviežujúco objavná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite