Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo sú slovenskí televízni diváci za sklom?

.martin Boszorád .kultúra .seriál

Na obrazovky sa 1. mája po polročnom odkladaní vrátil druhou sériou krimiseriál Za sklom. Je slovenský, a to nie zlou úrovňou, ale ukotvením v našich spoločensko-politických reáliách. Po udalostiach uplynulých mesiacov sa stal aj mimoriadne aktuálny.

Prečo sú slovenskí televízni diváci za sklom? PRESSFOTO JOJ Seriál Za sklom stavil na overené tváre Tomáša Maštalíra a Jána Koleníka (v strede Zuzana Kanócz), ale to nebol jediný dôvod, prečo u divákov hneď zarezonoval.

záporná postava, ten, kto ťahá za nitky, hoci na to na prvý pohľad nevyzerá, Vladimír Slančík vychádza s rukami vo vreckách a so spokojným výrazom v tvári z budovy Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Rozlúči so svojím právnikom a nastúpi do zaparkovaného auta. Kamera sa pohne doprava, aby odhalila vodiča – policajta Nora Višvádera. „Tak pojedeme,“ povie Slančík (Jiří Bartoška) a luxusné auto sa za sprievodu dramatického mužského spevu dá lenivo do pohybu. Touto sekvenciou sa pred približne rokom a pol skončila prvá osemdielna séria slovenského kriminálneho seriálu Za sklom, ktorý vzišiel zo spolupráce TV JOJ a spoločnosti D.N.A. 

odklady a návrat vo veľkom štýle

Na jeseň roku 2017 sa seriál vrátil, po prvej odvysielanej epizóde ho však televízia z vysielania stiahla. Nech už boli dôvody akékoľvek (hľadanie náležitého vysielacieho času, odďaľovanie uspokojenia „hladných“ divákov či politické tlaky, o ktorých sa pošuškávalo), podstatné je jedno: po ďalšom jarnom odklade je seriál od 1. mája späť. K tomu sa mi žiada dodať dve veci. Po prvé, v druhej sérii sa seriál vrátil vo veľkom štýle, po druhé, úprimne sa tomu teším a je mi celkom jedno, či som v tom osamotený. Lebo Za sklom patrí k tomu najlepšiemu, čo v slovenských kontextoch v rámci televíznej, respektíve seriálovej tvorby vzniklo.

Keď sa seriál začal – a začal sa príznačne in medias res, akčnou sekvenciou policajnej razie, ktorá vyvrcholila naháňačkou a pästným súbojom, zarezonoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite