Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zastavme ich, bratia!

.peter Bálik .ján Tkáč .kultúra

Slovenská hymna, ktorú sme si pripomínali zväčša iba pri dávnych úspechoch našich hokejistov, dostala počas protestov Za slušné Slovensko nový dôvod na život.

Zastavme ich, bratia! JOZEF JAKUBČO/SME/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 16. marec 2018 Bratislava: Juraj Benetin na protestných zhromaždeniach zmenil svojím hlasom našu hymnu z maršu na precítenú baladu.

niečo sa zmenilo. Smeráci síce zostali pri moci, ich predĺžené ruky stále ešte ovládajú dianie v spoločnosti, no protesty Za slušné Slovensko dokázali zmeniť vnímanie reality a mnohí ľudia si uvedomili, kto je za stav tejto krajiny zodpovedný. Na námestiach bolo badať ešte jednu zmenu: Ľudia sa prihlásili k našej hymne, ktorá po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zrazu dostala nový rozmer. Na ten už na druhom mítingu z pódia upozornil náš kolega Martin Mojžiš. „Po prvé: Počúvajme tie slová. Sú to dobré slová. Najmä dnes sú to veľmi dobré slová. A po druhé: Nespievajme ju ako uspávanku. Nespievajme ju ako pohrebnú pesničku. Je to hymna, spievajme ju ako hymnu. Nech nás je počuť,“ povedal Martin, čím jasne ukázal na to, kto sa za veršom „zastavme ich bratia, veď sa ony stratia“ alebo „blesky hromu, vzbudzujú ho k tomu, aby sa prebralo“ v skutočnosti skrýva. Hymna, ktorú sme si pripomínali zväčša už len pri úspechoch športovcov, zrazu dostala nový dôvod na život. 

neviditeľný nepriateľ

Podstatnú úlohu v tom zohral spevák Juraj Benetin, ktorý svojím typickým hlbokým hlasom míting na Námestí SNP (i na Námestí slobody) uzatváral. Aj on ju predtým bral ako povinnú súčasť života a príliš sa nad jej zmyslom nezaoberal. Keď v zime stál na prvom mítingu pred tisíckami ľudí, zrazu mu došiel význam. „Snažil som sa ju spievať tak, aby vynikol text. Keď ma Martin Mojžiš neskôr vyzval, aby som pridal, bolo to vtipné. Aj som pridal, ale nechcel som ísť do klasickej verzie v hrdinskom tenore,“ hovorí spevák skupiny Korben Dallas, ktorý už medzičasom dostal ďalšie ponuky na spievanie hymny, no odmietol. Po tom, čo ju spieval na námestiach, sa mu vždy bude spájať s hnutím Za slušné Slovensko. „Dal som si také predsavzatie, že hymnu nebudem spievať len tak hocikedy. Naša verzia patrí tej chvíli a týmto ľuďom. Už som mal aj ponuky spievať ju na nejakých športových akciách, ale odmietol som,“ dodáva Juraj Benetin k svojej verzii hymny, ktorú nedávno nahral ako duet s americkou folkovou speváčkou Joan Baez. Ich verzia má ďaleko od burcujúcej nálady. „Páči sa mi, ako si zmenil ten marš na baladu,“ napísala mu Joan v mailovej korešpondencii.  

Akokoľvek povzbudzujúca môže byť naša hymna v týchto mesiacoch, javí sa v nej aj jedna slabina – neviditeľný a nepomenovaný nepriateľ, ktorým sa môže stať de facto ktokoľvek. Dnes sú to smeráci a iní skorumpovaní politici, no v minulosti do kolónky nepriateľov patrili aj Maďari, Česi, Západ alebo ponovembrová opozícia. Text skladby sa nemení, menia sa len dejinné okolnosti. V časoch štúrovcov to boli utláčatelia národa, teda aj tí, ktorí prepustili Štúra z bratislavského lýcea.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite