Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Unikátna výstava: Po moderne

.milan Kolcun .kultúra .hlas východu

Aj takmer 30 rokov po Nežnej revolúcii u niektorých pretrváva názor, že všetko, čo sa za socializmu robilo v umení, bolo zlé, škaredé alebo prudko ideologické. Tento názor presvedčivo vyvracia aktuálna výstava vo Východoslovenskej galérii, aká tu ešte nebola.

Unikátna výstava: Po moderne

povedzme si pravdu, socializmus pre Košice znamenal rozvoj. Prinajmenšom demografický. Mohli za to Východoslovenské železiarne, ktoré k peciam potrebovali až 20-tisíc zamestnancov. Tí si so sebou doniesli aj zopár blízkych, čím počet Košičanov za jednu generáciu päťnásobne vzrástol.

Raketový demografický nárast potvrdili aj ďalšie úžasné ukazovatele. Košice mali najväčší počet obytných miestností na jeden byt v Československej socialistickej republike a Košičania boli aj na peknom druhom mieste v obytnej ploche na jedného z obyvateľa.

Na nových sídliskách začali navyše pribúdať nevídané veci – umelecké diela. Boli monumentálne a vznikli vďaka socialistickému zákonu, že na verejných stavbách sa má jedno až štyri percentá z rozpočtu použiť na umenie vo verejnom priestore.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite