Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tretia planéta

.peter Bálik .kultúra .cestovanie

„Aj cesta môže byť cieľ,“ spieva Mňága a Žďorp. Život speváka slovenskej punkrockovej skupiny Slobodná Európa tento refrén vystihuje dokonale.

Tretia planéta WHISKY Whisky: Bazár v iránskom Tabrize je najväčší krytý trh na svete s obrovským bludiskom chodieb a zastrešených námestí plných tovaru.

pred pätnástimi rokmi Whisky vyrazil za hranice. No a cestovanie po odľahlých a neprebádaných končinách sveta sa stalo jeho vášňou. Začiatkom mája mu z jeho dobrodružných tripov vychádza kniha fotografií Tretia planéta (Slovart, 2018). „Zem je treťou planétou v Slnečnej sústave. Je to názov, pod ktorý sa dajú skryť všetky fotografie z mojich ciest. Vždy cestujem na miesta, kde nie je McDonald, snažím sa ísť tam, kde svet ešte nie je poškodený civilizáciou, kde ľudia žijú tak ako pred dvesto rokmi. Tie miesta o chvíľu zmiznú, “ vysvetľuje Whisky. 

za ostnatým drôtom

Fotografovať začal už ako malý chlapec. V kúpeľni mal improvizovanú tmavú komoru, kde robil pokusy a vyvolával filmy a fotky. V 90. rokoch sa popri hraní so Slobodnou Európou živil aj tým, že pre slovenské a české kapely nakrúcal videoklipy. K fotografovaniu sa vrátil počas svojich prvých tripov. Keď pred siedmimi rokmi začal chodiť po Slovensku so svojím cestovateľským kinom, v ktorom sa s divákmi delí o zážitky zo svojich ciest, začal brať fotografovanie vážne. Na začiatku knihy bola Whiskyho cesta do Gruzínska, na ktorú vyrazil spolu s kurátorom diel Andyho Warhola Martinom Cubjakom. Spevákove fotky sa mu tak páčili, že mu ponúkol urobiť výstavu. A to rovno v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Keď začali pripravovať výstavu, kamarát Braňo Jobus mu navrhol, či to nechce vydať aj knižne. Dohodol stretnutie s vydavateľstvom Slovart, a to bolo za. Tretia planéta vznikla pomerne rýchlo, za dva týždne, ale Whisky, ktorý predtým nemal žiadne skúsenosti s podobnou prácou, najprv nevedel nájsť k množstvu svojich fotiek správny kľúč. „Spočiatku to bolo pomerne chaotické a chýbala tomu koncepcia. Potom mi grafik poradil, aby som si výber fotiek fyzicky vytlačil a rozložil doma na zem, pretože v počítači to nemám šancu vidieť v širších súvislostiach. A tak sa podlaha môjho domu premenila na farebný chaos a ja som začal skladať puzzle. Rozdelil som ich podľa zopár myšlienok, ktoré mi pri cestovaní napadli, zoradil som ich tak, aby spolu sedeli vizuálne a následne prepojil textom,“ hovorí spevák Slobodky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite