Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie

KNIHA Denis Thériault: Podivuhodný život osamělého pošťáka ● DIVADLO Asfd divadlo ašttnnkorazd fildj: Mars ● HUDBA Young Fathers: Cocoa Sugar

Keď sa čas (a život) točia v slučkách

KNIHA Denis Thériault: Podivuhodný život osamělého pošťáka | Plus 2017 | ●●●●●

Samota sa dá liečiť všelijako. Napríklad – ak ste poštár – môžete potajomky čítať listy, ktoré máte doručiť. Presne to robí aj Bilobo, osamelý chlapík, ktorý sa najradšej rozpráva so svojou zlatou rybičkou. Keď naďabí na korešpondenciu bohémskeho Gastona so Segolene z ostrova Guadalupe, doslovne mu to zmení život. Dvojica totiž komunikuje prostredníctvom haiku a to Biloba úplne očarí. A ako sa Bilobo zamiluje do poézie a Segolene, človek sa postupne zamiluje do Thériaultovej knihy. Plnej nevšednej poetiky, romantiky, filozofie, ale aj mystérie, humoru, zveličenia a zacyklenia života. Je to prekrásne čítanie, trochu vianovské, trochu saroyanovské, trochu brautiganovské, no pritom svojské a jedinečné. Pre mňa doteraz neznámeho autora do do detailov premysleného príbehu  vynikajúcim spôsobom preložila do češtiny Anna Čadilová a ide skutočne o vzrušujúci čitateľský zážitok. Nechcete, aby sa skončil, a naďalej vám víri v hlave, rovnako, ako sa píše v jednom zo silných haiku: „Vířící jako voda / když potká kámen / čas jde ve smyčkách.“ Knižka útla a pritom plná významov, ako v haiku, ktoré zmenili Bilobov život.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite