Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pavol, ten apoštol

.anton Vydra .kultúra .film

Je nepochybne jednou z najvýraznejších osobností raného kresťanstva. Apoštol, ktorý nikdy nesedel pri nohách Ježiša z Nazaretu, nesprevádzal ho na jeho cestách z dediny do dediny, nevidel ho umierať na kríži. A aj tak sa stal jeho najvýrečnejším ohlasovateľom.

Pavol, ten apoštol PRESSFOTO ITAFILM

muž cvála na koni. Je silný, mladý, odhodlaný. Nič ho nezastaví. Vtom mu do očí udrie silná žiara, oslepí ho. Muž padá na zem, stráca reč, oslepne. Nie je iba otrasený a doráňaný, je totálne vyvedený z miery. Všetko to, čo definovalo jeho život až do tohto okamihu, je náhle preč. Z prenasledovateľa sa čoskoro stane prenasledovaný. Ešte o tom nevie, no tá chvíľa je blízko, je priam na dosah.

Nijakému z učeníkov Ježiša Nazaretského sa zrejme nedostalo takého vzdelania, ako Pavlovi (hebrejsky Šavlovi) z Tarzu. Historicky ostáva sporné, či bol Pavol od narodenia naozaj rímskym občanom, ako sa to uvádza v Skutkoch apoštolov, biblickej knihe, ktorá je popri jeho listoch najobsiahlejšou správou o jeho živote. Autorom Skutkov apoštolov bol s najväčšou pravdepodobnosťou iný muž – evanjelista Lukáš, vzdelaný muž a lekár z Antiochie. Je možné, že chcel svojmu dlhoročnému spoločníkovi a priateľovi trochu pridať na spoločenskej váhe v helenistickom prostredí, a tak z neho spravil židovsko-rímskeho občana. Rozhodnúť to je ťažké, neexistujú pramene, o ktoré by sme sa mohli oprieť a brať Skutky apoštolov ako faktografický spis je dnes trochu ošemetné.

„Túto Cestu som prenasledoval až na smrť: spútaval som mužov i ženy a dával som ich do väzenia, ako mi dosvedčí aj veľkňaz a celá veľrada.“

Skutočnosťou je však jednoduchý fakt, že Pavol pochádzal zo židovskej rodiny, ktorá patrila alebo mala blízko k náboženskému hnutiu farizejov. Niežeby boli títo ľudia farizejskí, pokryteckí v dnešnom zmysle slova, bola to židovská teologická škola či skôr bratstvo, ktoré zoskupovalo asi šesťtisíc ľudí. Tí boli známi tým, že veľmi prísne sledovali zákonné učenie Tóry a snažili sa o jeho čistotu. Preto sa usilovali žiť oddelene od iných a najmä od všetkého nečistého. Zákon stál nad všetkým. Slovo farizej napokon pochádza od hebrejského výrazu perúšim, oddelení.

Pavol študoval u jedného z najvýznamnejších rabínov 1. storočia, Gamaliela Staršieho. Bol to ten Gamaliel, ktorý sa raz o vznikajúcom kresťanstve vyjadril, že ak toto dielo pochádza iba od ľudí, samo sa časom rozpadne, no ak je od Boha, nebude ho môcť nikto rozvrátiť. Za tento jeho prístup si ho ako jedného z mála vtedajších rabínov prisvojili aj raní kresťania, ktorí v ňom videli svojho ochrancu. Dejiny poznajú dokonca aj apokryfné Gamalielovo evanjelium. Pavol opisuje svoj prvotný život v tejto škole veľmi jasne: „Pri Gamalielových nohách som sa naučil prísne žiť podľa zákona otcov a horlil som za Boha, ako aj vy všetci dnes. Túto Cestu som prenasledoval až na smrť: spútaval som mužov i ženy a dával som ich do väzenia, ako mi dosvedčí aj veľkňaz a celá veľrada.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite