Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Noise a výtvarné experimenty z Thajska v A4

.gabika Gažová .kultúra

V piatok 23. marca privíta bratislavský A4 – priestor súčasnej kultúry špeciálneho hosťa priamo z Juhovýchodnej Ázie.

Noise a výtvarné experimenty z Thajska v A4 General View Records

multidisciplinárny angažovaný umelec a experimentálny hudobník Pisitakun vyrazil začiatkom marca na európske turné, v rámci ktorého mal zastávku napríklad aj v londýnskom Cafe OTO a koncom tohto týžňa sa ukáže aj v Áštvorke. 

Pôvodom z thajského Bangkoku, Pisitakun sa venuje kombinácii vizuálneho umenia a hudby už od študentských čias. Vo svojej tvorbe prináša nielen multimediálne experimenty, ale aj politický rozmer, ktorý v našom kontexte môže pôsobiť vzdialene. No nachádzanie paraliel medzi spoločenským kontextom a históriou Thajska v jeho zvukoch a našou momentálnou situáciou je o to vzrušujúcejšie.

Po formálnej stránke Pisitakun vo svojej tvorbe pracuje s pestrým diapazónom médií, prístupov, zvukov a nástrojov. Nevníma hranice medzi syntetickými zvukmi, noisom, digitálne generovaným zvukom a tónmi i farbami tradičných hudobných nástrojov. Inšpiráciu čerpá nielen zo samotnej povahy svojho materiálu, ale aj tematicky z historických udalostí a aktuálneho diania vo svojej krajine. V roku 2016 dokončil album Black Country, v ktorom sa venuje napätej situácii a rozpoltenosti súčasného Thajska.

Po Pisitakunovi sa za mixpult postaví slovenský hudobný producent a DJ Kabal, ktorého môže publikum poznať aj z viacerých ďalších projektov ako Jacques Kustod, Zelený Antoin, či Ghostrider 1997). Nálada zotrvá v politicko pochmúrnej a miestami až tragikomickej tematike, na ktorú sa napojí Kabal vo svojom žánrovo neohraničenom DJ sete pripravenom špeciálne pre tento večer.

V duchu Pisitakunovho prepojenia vizuálneho a zvukového umenia tvorí aj umelkyňa a ilustrátorka Shopyoyoyo, ktorá prichádza tiež z Thajska a pre tých odvážnejších má prichystané prekvapenie.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite