Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Film Dubček prichádza do kín! Divákom odkryje zákulisie udalostí roku 1968 aj život veľkého muža československých dejín

.daniela Grečnerová .house of Ukulele .kultúra

Presne pred 50 rokmi sa vo vtedajšom Československu odohrávali spoločenské zmeny, ktoré výrazne formovali naše dejiny – tzv. Pražská jar bola v plnom prúde. Na ich čele stál Alexander Dubček, prvý tajomník Ústredného výboru KSČ, ktorý začal praktizovať ideu „socializmu s ľudskou tvárou“.

Film Dubček prichádza do kín! Divákom odkryje zákulisie udalostí roku 1968 aj život veľkého muža československých dejín Dubček Historická dráma Dubček je prvým hraným filmom o tejto významnej osobnosti.

tento vzlet rázne ukončila invázia vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR, ktorá sa uskutočnila 21. augusta 1968 a tiež dôrazná intervencia vtedajšieho generálneho tajomníka ÚV KSSZ Leonida Brežneva. Už 19. apríla sa do kín dostane nový slovenský film Dubček, venovaný kľúčovým momentom roku 1968, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnili nielen život obľúbeného politika, ale aj život v celom Československu. Film vzniká z producentskej dielne RTVS a Filmpark production, v koprodukčnom partnerstve s Českou televíziou, za podpory Audiovizuálneho filmu a Ministerstva kultúry SR.

Historická dráma Dubček je prvým hraným filmom o tejto významnej osobnosti. Celý príbeh je poňatý ako retrospektíva, ktorá sa začína a končí v deň osudnej cesty Alexandra Dubčeka do Prahy v roku 1992, počas ktorej si akoby spomínal na prelomové udalosti svojho života. 

Príbeh filmu sa odvíja v troch rozhodujúcich fázach života Alexandra Dubčeka, pričom je on aj samotným rozprávačom. Prvá sa odohráva v roku 1968, v čase eufórie a následnej okupácie, v situácii, keď bol Dubček zadržiavaný v Moskve. Hlavný hrdina sa v tomto období nachádza v nesmierne zložitom psychickom aj fyzickom rozpoložení, rozhodnúť má o podpísaní alebo nepodpísaní tzv. Moskovských protokolov, ktorými by legalizoval pobyt vojsk na území Československa.  Ďalšou líniou je jeden deň roku 1978, počas ktorého sa hrdinovi filmu vynárajú retrospektívy spred desiatich rokov. Vykresľuje Dubčekov život v spoločenskej izolácii, atmosféru špehovania a poníženia. Posledná línia zachytáva obdobie po roku 1989, je dokumentárna a ilustratívna, používa archívne materiály, ktoré informačne dopĺňajú historickú drámu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite