Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Košickí umelci železa

.milan Kolcun .kultúra .hlas východu

Raz do roka prichádzali do Košíc sochári z celého sveta. Väčšinou traja zahraniční plus dvaja z Československa. Dôvodom bolo unikátne Sympózium v kove. Dvojmesačný pobyt zvykli začínať pätnásteho augusta.

najprv im ukázali hutnícky kombinát a ubytovali ich v železiarenskom hoteli KONOX na Garbiarskej ulici v centre Košíc (neskôr KOHAL na Terase). Odtiaľ šli každý deň do Východoslovenských železiarní a počas víkendov ich brávali na výlety. Po prvom týždni (alebo aj skôr), keď už ich kopla metalová múza a najmä videli i vedeli, čo sa dá technologicky čakať od železiarní, pripravili návrhy svojich diel, prípadne až makety. K dispozícii dostali tím robotníkov, a ak si s nimi nerozumeli, tak aj tlmočníka. Pričuchli k železiarňam od podlahy, ich diela sa rodili za plnej prevádzky.

Nemali sa tu zle, za svoj pobyt však zaplatili monumentálnymi dielami. Tie zostávali na tri roky k dispozícii organizátorom. Potom si autori mohli dielo prevziať, no hádam nikto tak nespravil (najmä, ak pomyslel na výšku poštovného za obriu zásielku). V takom prípade zostala socha organizátorovi, ten ju však nesmel predať. Vďaka tomu mnohé z nich prežili v meste dodnes, ba niektoré dostali aj druhý náter.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite