Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mafia v knihe, mafia v telke

.filip Olšovský .kultúra .film

Britská BBC začiatkom roka odvysielala osemdielnu sériu McMafia, ktorá zarezonovala aj u nás. Je založená na prelomovej knihe novinára Mishu Glennyho, v ktorej popísal fungovanie novodobej mafie po celom svete.

Mafia v knihe, mafia v telke LMKMEDIA/LANDMARK/PROFIMEDIA Vľavo James Norton ako Alex Goldman, hlavná postava osemdielnej televíznej série McMafia.

od začiatku roka sa v londýnskej štvrti Shepherd's Bush konala každý týždeň špeciálna oslava. Stretávali sa tu známi Mishu Glennyho, britského novinára a čoraz úspešnejšieho spisovateľa. Glenny večierkami napĺňal predsavzatie, ktoré si dal ešte minulý rok – ak sa z jeho knihy McMafia naozaj stane seriálový hit BBC, po každom odvysielanom diele to poriadne oslávi. V polovici februára prišlo na posledný večierok a po ňom aj na kľúčovú otázku. Stálo to za to? Misha Glenny tvrdí, že rozhodne áno, veď sa nestáva každý deň, aby veľká stanica natočila seriál podľa knihy novinára, ktorá je oveľa viac encyklopédiou, než beletriou. Z pohľadu diváka však odpoveď na tú istú otázku vôbec taká jednoznačná nie je.

Kniha McMafia vyšla takmer presne pred desiatimi rokmi. Misha Glenny, dlhoročný dopisovateľ Guardianu a BBC zo strednej Európy a Juhoslávie, v nej prišiel so zaujímavou tézou, ktorá vyplýva už z názvu knihy. Pád komunizmu vo východnej Európe a masívna globalizácia mali za následok masívny rozvoj organizovaného zločinu. To, samozrejme, nie je žiadne extra prekvapivé zistenie. No Glenny ide ďalej a mafiu posledných desaťročí charakterizuje ako globálny podnik, čosi ako sieť rýchleho občerstvenia s frančízami po celom svete. Tie sa líšia len v lokálnych maličkostiach a preferovaných tovaroch, no podstata je takmer rovnaká – mafie sú rovnako ako všetko ostatné v globalizovanom svete prepletené, fungujú ako jeden organizmus a tvoria približne pätnásť percent svetovej ekonomiky.

mafiánska encyklopédia

Glennyho kniha je encyklopédiou modernej mafie – na vyše tristo stranách rozpráva príbehy organizovaného zločinu z celého sveta. O pašovaní kaviáru z Kaspického mora do európskych metropol, o nočných zásielkách cigariet z Čiernej Hory do Talianska či najímaní čínskych zabijakov yakuzou, ktorá, podobne ako celé Japonsko, trpí na nedostatok mladej pracovnej sily. Príbehy sú to často úplne neuveriteľné a čitateľsky vďačné. Glennyho ich získavanie muselo stáť roky a roky práce, cestovania aj prácnych rešeršov (stačí si len pozrieť niekoľko strán odporúčanej literatúry, ktorú spomína v závere knihy). Minimálne kvantitou tak jeho dielo uspokojivo napĺňa koncept McMafie, ktorý sa po dočítaní knihy zdá úplne samozrejmý a uveriteľný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite